A jövő évi költségvetésben az ideinél 220 milliárd forinttal többet fordít az egészségügyi ágazatra a kormány, ennek nagyobbik részét a béremelések teszik ki. Emellett 40 milliárd forintos keretösszeggel indul az Egészséges Budapest Program, amelynek célja a fővárosi és a Pest megyei egészségügyi intézmények fejlesztése.

Az egészségügyi ágazat bérfejlesztése 2012-ben kezdődött, amikor 90 ezer egészségügyi szakember kapott visszamenőleges és folyamatos bértámogatást, és a bérek 2013-ban is tovább emelkedtek. Az orvosok keresete 2012-ben átlagosan csaknem 20, 2013-ban pedig újabb 11-12 százalékkal, a szakdolgozóké 2012-ben közel 16, 2013-ban további 9 százalékkal nőtt.

A kormány és az érdekvédelmi szervezetek tavaly nyáron állapodtak meg a bérfejlesztési programról, amelynek alapján tavaly a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek bruttó 107 ezer forint alapbéremelésben részesültek. A növekedés idén bruttó 100 ezer forint. A szakvizsgával nem rendelkező orvosok és kórházi gyógyszerészek bruttó 50 ezer forintos béremelést, a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek pedig bruttó 100 ezer forintos alapbéremelést kaptak. A szakdolgozók számára új bértábla lépett érvénybe, amelynek alapján szeptemberben átlagosan bruttó 26,5 százalékkal nőtt a fizetésük. Idén novemberben újabb bruttó 12 százalékos, 2018 és 2019 novemberében pedig bruttó 8-8 százalékos alapbéremelésre számíthatnak. Az Országos Mentőszolgálatnál dolgozók további tízszázalékos fizetésemelésre jogosultak jövő januártól.

A fenti béremelések hatására az egészségügyiek 2010-es 176 ezer forintos havi bruttó átlagkeresete tavaly év végére 245 ezer forintra emelkedett, az idei első öt hónapban pedig átlagosan majdnem 278 ezer forint lett. Ez több mint százezer forinttal magasabb, mint a hét évvel ezelőtti bruttó fizetések.

A kormány az elmúlt időszakban európai uniós forrásokból több mint 500 milliárd forintot költött az egészségügy fejlesztésére, ennek köszönhetően sokat korszerűsödött a vidéki Magyarország egészségügyi ellátórendszere. Mivel az uniós forrásokból a fővárosi fejlesztések finanszírozására nincs lehetőség, a budapesti és a Pest megyei ellátórendszer fejlesztése költségvetési pénzből fog megvalósulni. Ezt a célt szolgálja a nemrég bejelentett Egészséges Budapest Program, amely 40 milliárd forintos keretösszeggel indul. A programban idén összesen két tucat kórház 21,7 milliárd forintot kap orvostechnikai fejlesztésekre, míg 18,3 milliárd forint építészeti bővítéseket, ezen belül 5,5 milliárd az új centrumok tervezését szolgálja.