A kétezres években tapasztalt folyamatos forráskivonást talán a háziorvosok szenvedték meg a legjobban. A 2010-es kormányváltás után elodázhatatlan lett a praxisok megerősítése. A finanszírozhatóság érdekében évről évre több pénzt pumpálnak a rendszerbe, 2012 óta külön támogatás igényelhető a rendelők működtetéséhez, 2016 óta pedig a praxisjogok vásárlásához.

Fotó: http://www.shutterstock.com

Nyugdíjas éveikben is tovább dolgozó háziorvosok és fogorvosok, gazdátlanná vált praxisok, ellátatlan vagy csak nehézkesen ellátott betegek. A rendszerváltás után húsz évvel e tünetek jelezték, hogy a hazai egészségügyi alapellátás súlyosan beteg. A javulás 2012-ben kezdődött, amikor a Fidesz–KDNP-kormány, az ország teherbíró képességéhez igazítva, növelni kezdte az alapellátásban dolgozók támogatását.

Az első lépések természetesen nem hozhattak áttörést, de jelezték: megvan az elszántság arra, hogy javítsák a helyzetet. Az adósságcsapdából kiszabadult ország 2012 óta évről évre többet tud költeni a háziorvosok helyzetének stabilizálására. Először 3 milliárd forint pluszpénz jutott a háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak és fogorvosoknak, ez azonban inkább csak tűzoltásra volt elegendő. 2014-ben először 4,5 milliárd, majd az év második felében további 10 milliárd forintot szánt e célra a kincstár. A 2016-os tízmilliárd forint kiegészült a fogorvosi rendelők fejlesztését szolgáló további 2 és a védőnői szolgálatokat megerősítő 2 milliárd forintos juttatással. Az idei, összesen 12 milliárd forintos támogatás immár megszilárdította azt a helyzetet, hogy az alapellátásban működő orvosok a kártyapénz mellett biztosan számíthatnak arra a havi 130 ezer forintra, amely fedezheti a rendelők fenntartását és az asszisztensek javadalmazását. Összességében az elmúlt hét évben 43,5 milliárd forintot költött az ország hazai forrásból az alapellátó rendszer stabilizálására. Ez lehetőséget teremtett arra is, hogy további 44,2 milliárd forint uniós támogatást is praxisuk fejlesztésére költhessenek az orvosok.

Mindez azonban nem jelentette azt, hogy az évek óta üresen álló praxisokat betölthették az egyetemekről kikerülő fiatal orvosok, akiknek egyszerűen nem volt elegendő pénzük a praxisjogok megvásárlására, főleg, hogy emellett letelepedésük költségeit is fedezzék. Ezt a gondot pályázatok révén igyekezett enyhíteni a kormányzat. Tavaly összesen 750 millió forint támogatást nyerhettek el azok a vállalkozó szellemű háziorvosok, akik készek voltak korábban ellátatlan körzetekbe költözni. Idén ez az összeg 1,2 milliárd forintra emelkedett, és a fogorvosok előtt is megnyílt a pályázati lehetőség. A nagy érdeklődésre tekintettel az előirányzott megpályázható összeget ki kellett egészíteni további egymilliárddal, így összességében közel 2,5 milliárd forintra emelkedett az odaítélhető összeg. Ennek köszönhetően 198 eddig betöltetlen szolgálat talált gazdára, és a hozzájuk tartozó betegeknek immár nem kell utazgatniuk akár egy torokgyulladással is azért, hogy az orvos meggyógyítsa őket.