Idén mintegy 8 százalékkal többet, átlagosan 42 ezer 900 forintot költ a karácsonyi időszakban a magyar lakosság – derült ki nemrégiben egy kutatásból. A felmérés szerint az emberek többsége az aktuális havi jövedelméből fedezi az ünnep költségeit, ugyanakkor enyhén nőtt azoknak az aránya, akik megtakarításukat használják fel erre a célra.

Fotó: MTI, archív

A hitelt is igénybe vevők aránya 2017-ben is 4 százalékos, a legtöbben 25 ezer és 50 ezer forint közötti kölcsön felvételét tervezik. A jegybank a tudatos karácsonyi hitelfelvétel érdekében idén is kiemelt kommunikációs kampánnyal támogatja a fogyasztók döntéseit. Ennek keretében november végén Gazdálkodjon okosan karácsonykor is címmel önálló oldalt hozott létre fogyasztóvédelmi honlapján, online is elérhető pénzügyi navigátorfüzetet jelentetett meg a várható kiadások felelős megtervezéséről, Facebook-oldalán hetente tájékoztatja az olvasókat a témával kapcsolatos főbb tudnivalókról, háztartásiköltségvetés-számító kalkulátorával pedig segít a kiadások megtervezésében.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség becslése szerint ajándékra az idén 100 milliárd forint körüli összeget költenek a családok, 3-4 százalékkal többet a tavalyinál, az ünnepi asztalra szánt élelmiszerekre pedig nagyjából ugyanekkora összeget fordítanak. Az OKSZ főtitkára szerint a novemberi fekete pénteki leárazáskor sokan előre hozták az év végi vásárlást, de ez még nem fogja vissza a decemberi költekezést.

Egyre többen vesznek karácsonyi ajándékot interneten, de ennek megvannak a kockázatai. A legnagyobb védelemben akkor részesülnek a fogyasztók, ha belföldről, vagy valamelyik más európai uniós tagállamból rendelnek online. Ha a megrendelés után, de még az átvétel előtt meggondolja magát valaki, EU-n belüli vásárlás esetén lemondhatja a rendelést. Ha az unióból interneten vásárolt ajándék időben megérkezik, de az nem tetszik a megajándékozottnak, akkor az átvételtől számított tizennégy napig vissza lehet küldeni saját költségen, ha viszont ez az idő letelt, akkor a kereskedő az egyébként hibátlan terméket nem köteles kicserélni, sem levásárlást biztosítani, sem a pénzt visszaadni.

Az üzletekben még mindig a karácsony előtti két hét az év legforgalmasabb időszaka, a december teljes forgalma elérheti az 1050 milliárd forintot is, ami mintegy 4 százalékkal több, mint tavaly. Az ünnepekre fordított 200 milliárd forint teszi ki a teljes decemberi költés mintegy 20 százalékát.

A szakértők szerint az év végi szezonális édességforgalom idén mind mennyiségben, mind pedig értékben meghaladja majd a 2016-ost néhány százalékkal. Egy kutatás szerint a magyar háztartások 93 százaléka vásárol ebben az időszakban szaloncukrot, azonban a mennyiség enyhén csökkenő tendenciát mutat. Becslések szerint az éves forgalom 3500-4000 tonna, ennek értéke körülbelül 6 milliárd forint.

A Magyar Nemzeti Bank mindenkit figyelmeztet, a 2015 előtt kibocsátott 20 ezer forintos bankjegyekkel már csak 2017 végéig lehet fizetni, ugyanis december 31-től a bevonják azokat a forga­lomból.