Jelentősen nőttek a filmes költések

Fotó: MTI, archív

A magyar filmipar tavaly 125,5 milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodhatott, ami 75 százalékkal több az előző évinél, s több mint duplája az azt megelőző esztendőknek. A bemutatott alkotások 12 százalékkal több nézőt vonzottak a mozik jegypénztárához, beleértve az art mozik látogatóit is.

Az utóbbi két esztendőben minden korábbinál több pénzt költöttek mozi- és televíziófilmek gyártására itthon: a 2016-os 125, 5 milliárd, illetve a 2015-ös 72 milliárd forintos összeg jócskán felülmúlja a 2014-es 56,4 milliárd, illetve a 2013-as 54,2 milliárd forintos összeget. A tavalyi év eredménye szerint 2004 óta húszszorosára nőtt a filmipari szektor hazai teljesítménye.

Jelentősen nőtt a Magyarországon gyártott filmek száma is: a Nemzeti Film­iroda nyilvántartása alapján tavaly 299, tavalyelőtt 239 film gyártását regisztrálták itthon. Ebbe a számba a nagy nemzetközi produkcióktól az Oscar-díjas Mindenkin át a dokumentum- és természetfilmek is beletartoznak, amelyek mind igényeltek közvetett állami támogatást.

A Magyarországon készülő 2016-os filmek közül a legnagyobb szabású produkció a Harrison Forddal, Ryan Goslinggal és Jared Letóval a főszerepben alkotott Szárnyas fejvadász 2. volt. A valaha hazánkban készült legdrágább, bérmunkában megvalósuló mű magyarországi gyártási költsége 28,5 milliárd forintot tesz ki. Kiemelkedő jelentőségű még az Emerald City sorozat is (12,6 milliárd forint), a magyar filmek közül pedig a Viszkis szerezte meg az első helyet 1,7 milliárd forintos büdzséjével.

A hazai forgalmazók jelentése szerint a magyar mozik 2016-ban 14,62 millió nézőt vonzottak kínálatukkal, ami 12 százalékos növekedés 2015-höz képest. Így természetesen a jegyárbevételek is nőttek: a bruttó összeg tavaly kis híján elérte a 20 milliárd forintot (19,8 milliárd), ami az előző esztendőhöz (17,5 milliárd forint) képest 13 százalékos emelkedés. A mozik ráadásul jobb kihasználtsággal is működtek tavaly: az 502 ezres előadásszám alapján egy vetítés átlagosan 39 ezer forintos bevételt jelentett, míg 2015-ben ez bő négyezer forinttal kevesebb volt. Az átlag jegyár ugyanakkor csak minimálisan emelkedett: az egy évvel korábbi 1347 forinthoz képest mindössze tíz forinttal drágult.

A nézőszámot tekintve meglepő módon a Csillagok háborúja-sorozat része, a Zsivány egyes lecsúszott az első helyről: a negyedik negyedévben ugyan kimagaslott a filmek közül (550 ezer néző), ám az augusztusban bemutatott A kis kedvencek titkos élete című animációs film 654 ezer nézővel felülmúlta. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát a Deadpool (430 ezer néző) című szuperhősfilm foglalta el.

A művészmozikban a látogatószám alapján viszont egy magyar alkotás vitte a prímet: az Oscar-díjas Saul fia 66 ezernél is több nézőt vonzott, ezt a Kassai Lajosról szóló A lovasíjász (32 ezer), valamint A kis kedvencek titkos élete (27 ezer) követte. Az art mozi besorolású filmszínházakban egyébként szintén egyre több a néző: tavaly 1,16 millióan váltottak belépőt e mozikba, 45 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. Ennek következtében az art mozik összbevétele tavaly 1,226 milliárd forint volt, ami több mint kétszerese a 2013-ban befolyó összegnek.

Lapszám: