Fotó: Lontai Dóra

Hatvan mintából választotta ki a legjobb bordeaux-i szőlőkből készült fajtaborokat és házasításokat az idei Bordói November Nagykóstoló szakértő zsűrije.

Fotó: Lontai Dóra

A tematikus borbemutatók szervezésében jeleskedő Winelovers-csoport aktuális seregszemléjére november 17-én 14 és 22 óra között kerül sor a fővárosi Corinthia Hotelben (1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.), ahol hatvan kiállító közel 150 bora várja az érdeklődőket.

Bordeaux legfontosabb fajtái, a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot Magyarországon is otthonra talált. E három fajtát hatezer hektáron, az összes kékszőlő-terület több mint harmadán termesztik hazánkban. Az idei Bordói November Nagykóstolón tíz hazai borvidék mutatja be legszebb bordeaux-i fajtaborait és házasításait. A klasszikus sétáló kóstoló mellett a Borkollégium három úgynevezett opo-up-school-előadás keretében segít elmélyedni a témában. A sokak által Monsieur Cabernet Franc-ként tisztelt villányi borász, Malatinszky Csaba személyesen mutatja be 2015-ös Maghari cabernet franc-ját, melyet egy saját maga által kifejlesztett, francia innovációs díjjal elismert eljárással készít.

A Bordói November Nagykóstoló látogatói plusz térítés ellenében külön helyiségben kóstolhatják meg az esemény csúcsborait, sőt, öt bordeaux-i premier cru chateau egy-egy különleges, kereskedelmi forgalomban alig hozzáférhető tételét is megízlelhetik és így összehasonlíthatják a három francia fajtából készült hazai borokkal.

A Bordói November Nagykóstolót megelőző borteszt izgalmas eredményt hozott. A legjobb tíz bordeaux-i fajtabor között négy villányi, öt szekszárdi és egy soproni pincészet szerepel, az élen a villányi Bock Pince 2013-as cabernet sauvignon selction-je végzett, a második helyen zárt Sümegi Ákos 2015-ös szekszárdi cabernet franc-ja, a dobogó harmadik fokára a Heumann Pincészet 2015-ös Trinitás Villányi Franc-ja futott be. Utánuk következik szekszárdi Schieber Pincészet 2016-os Patina Cabernet Franc-ja, Iváncsics Zoltán 2015-ös soproni merlot-ja, a Csányi Pincészet 2015-ös Kővilla Cabernet Sauvignon Válogatása, a szekszárdi Takler Birtok 2016-os Szenta-hegyi Cabernet Franc-ja, a Schieber Pincészet 2013-as Patina Cabernet Sauvignon-ja, a villányi Maul Zsolt 2015-ös ZS Cabernet nevű cabernet sauvignon-ja és a szekszárdi Bodri Pincészet 2013-as Gurovica Merlot-ja.

A legjobb tíz bordeaux-i házasításból nyolc villányi. Itt is a Bock Pince lett az első 2012-es Bock Cuvée-jével, és az ezüstérmet is e borászat 2007-es Capella cuvée-je mondhatja magáénak, míg harmadik lett a szekszárdi Vesztergombi Pince 2015-ös Csaba cuvée-je. A további sorrend: Csányi Pincészet Elegence Cuvée 2012, Pannonhalmi Apátsági Pincészet Infusio 2016, Tiffán’s Grande Selection 2015, Heumann Pincészet Lagona 2015, Günzer Családi Birtok Ördögárok 2009, Vylyan Duennium 2011, Tiffán’s Grande Selection 2011.

A Bordói November Nagykóstolóval kapcsolatos minden információ elérhető az esemény honlapján: www.bordoinovember.hu