Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Most, a hét végén, a Hősök terén ünnepli tízéves évfordulóját a Nemzeti Vágta, s 25 éves a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség is.Amint azt Székely Tibor, a vágta főkapitánya a demokrata.hu-nak elmondta, kidolgozott rendszer szerint zajlik a verseny, a budapesti Hősök terére már csak az országszerte, valamint a határainkon túl rendezett elővágták győztesei, szám szerint 72 lovas jutott el. A rendezvény pénteken, az Országkonyha megnyitásával kezdődik, ahol természetesen tradicionálisan magyar, illetve magyaros ételeket kóstolhat a közönség, s ezeket szintén magyar italokkal öblítheti le.

Ami a szombatot és a vasárnapot illeti, zavarba ejtően gazdag kínálattal és rendkívül színes, mozgalmas látnivalókkal, bemutatókkal várják a rendezők az érdeklődőket. Mint említettük, a péntek az Országkonyháé, maguk a lovasprogramok szombaton kezdődnek, a vágta döntőjére pedig vasárnap kerül sor. Tudni kell, hogy idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség. Elnöke a vágta főkapitánya, Székely Tibor. A szervezet jubileumi rendezvénye most összefonódik a vágtával, helyszíne a városligeti Nagyrét, illetve maga a Hősök tere lesz.

Székely Tibortól tudjuk, hogy 500 hagyományőrző jelenik meg a színen, ők körülbelül 50-60 egyesületet képviselnek. Többek között 160 lovas és 100 „díszelgő” huszárral, valamint 230-240 gyalogos katonával találkozhat a közönség. Nagy történelmi korszakot, közel ezer évet ölelnek át majd a színen látható ruhák és fegyverek, a hangsúly persze az 1848-49-es szabadságharcon, valamint a monarchia korszakán lesz.

Mint megtudtuk, a Honvédelmi Minisztérium is segíti és támogatja a rendezvényt, ahol bemutatkoznak napjaink magyar katonái is, modern fegyvereikkel együtt, sőt, toborzó sátor is működik majd a helyszínen.

E helyütt lehetetlen leírni, hogy milyen gazdag, látványos programokban vesznek részt szombaton és vasárnap a hagyományőrzők. Legyen elég annyi, hogy egy nagy, ’48-49-es csataimitációt is rendeznek huszársággal, gyalogsággal, tüzérséggel együtt.

A szervezet egyébként szombaton délelőtt 10 órakor, a Nagyréten tartott ünnepi seregszemlével kezdi a maga programjait. Ezután vonulnak át majd a hagyományőrzők a Hősök terére. Már ez a vonulás is igen impozáns látvány lesz, ennyi hagyományőrző még sohasem jött össze egyetlen helyszínen, tette hozzá Székely Tibor.

sinkovics