Újabb nemzetközi filmfesztiválon nyert díjat Pozsgai Zsolt reformációról szóló, Megszállottak című filmje a hétvégén – közölte a rendező az MTI-vel.

Az alkotás, amely a hitújító Kálvin és a későbbi katolikus szent, Loyolai Ignác találkozásáról szól, ezúttal a dél-ázsai Aranykor Nemzetközi Művészfilm Fesztiváljának (L’Age d’Or International Arthouse Film Festival, LIAFF) januári fordulóján kapta meg a kritikusok díját játékfilm kategóriában.

A nemzetközi független filmgyártást támogató nyugat-bengáliai filmfesztiválra nemzetközi filmes szakemberek havonta jelölnek több kategóriába 20-20 filmet, amelyek közül minden mezőnyben egy nyeri el a kategória díját, emellett az egyes kategóriákban még egy különdíjat, a kritikusok díját és a közönség díját is kiosztják. Az egyes hónapok kategóriadíjasai közül kerül ki később az év legjobb alkotása minden kategóriában – ismertette a fesztivál honlapja.

A Megszállottak a venezuelai FICOCC (Öt Kontinens Nemzetközi Filmfesztivál) döntőjébe is bejutott a hétvégén. A filmmustrára öt kontinensről több mint 150 film nevezett. A Megszállottak a legjobb európai filmként került a díjra esélyes öt alkotás közé.

Pozsgai Zsolt alkotása a Reformáció Emlékbizottság és a közmédia támogatásával készült 2018-ban. A film szerepeit Szabó Máté, Lux Ádám, Nagy Nati, Fésűs Nelly, Árpa Attila, Janik László, Quintus Konrád és Orosz Csenge alakítja, operatőre Kovács Claudia volt.

A film az elmúlt hónapokban több nemzetközi fesztiválon bizonyult a legjobbnak, köztük Monacóban, Zürichben, Kolkatában és Argentínában.