Francia és magyar diákok mutatták be Arany János Toldi című elbeszélő költeményének kétnyelvű változatát Párizsban.

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az Arany-emlékév keretében létrehozott előadás pénteken este a Párizsi Magyar Intézetben (PMI), szombaton pedig a Philippe Rameau Konzervatóriumban volt látható – tájékoztatta az MTI-t Havasi János, a PMI igazgatója.
    
A művet Perényi Balázs fiatal magyar rendező és Sylvie Pascaud drámapedagógus állította színpadra budapesti középiskolások és egyetemi hallgatók, valamint a párizsi Phillippe Rameau művészeti konzervatórium diákjainak közreműködésével.  
    
„Túl azon, hogy egy kitűnő fordításban rendelkezésre álló veretes magyar mű került közel a francia közönséghez, az előadás legnagyobb értéke az, hogy az egyhetes próbasorozat folyamán tizenkét fiatal került szinte családias kapcsolatba egymással, megismerve egymás nyelvét, szokásait, életmódját. A francia diákok lelkes ígéretet tettek új magyar barátaik felkeresésére, sőt magyar nyelvtanulásra is” – hangsúlyozta az igazgató.
    
A Philippe Rameau Konzervatórium nemrég csatlakozott a kulturális intézet partneri köréhez. Pálvölgyi Balázs, a PMI oktatási titkára szeptemberben Kodály-szemináriumot és kerekasztalt szervezett az iskola tanárainak és diákjainak közreműködésével, novemberben pedig Kodály-hangversenyt rendez az intézet a konzervatórium művészeti együtteseinek fellépésével. 
    
Havasi János igazgató megállapodást kötött Jean-Charles Tillet főtitkárral a két intézmény közötti hosszabb távú együttműködésről.

(MTI)