November 17-én, szombaton rendezik meg a XVI. Országos Táncjáték Fesztivált Budapesten, az Erzsébetligeti Színházban a Táncpedagógusok Országos Szövetségének szervezésében. A fesztiválon a klasszikus balettől a kortárs táncig láthatók előadások.

Fotó: MTI/Mónus Márton (archív, illusztráció)

Fotó: MTI/Mónus Márton (archív, illusztráció)

Az Országos Táncjáték Fesztivál új oldalról népszerűsíti a táncművészetet, rámutatva a műfaj komplexitására. Tánc, zene, irodalom, képzőművészet és az előadóművészet egységes harmóniában jelenik meg az előadott művekben – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Táncpedagógusok Országos Szövetsége a különböző stílust követő magyar táncpedagógusokat – balettmestereket, társastánc-oktatókat, modern-kortárs tánc pedagógusokat – és az általuk képviselt intézményeket fogja össze. A szervezet tagjai közművelődési intézményekben, önálló táncművészeti stúdiókban, alapfokú művészeti iskolákban és tánctagozatos általános iskolákban tanítanak.

A Táncjáték Fesztivál 1998 óta ad lehetőséget a táncpedagógusoknak és a növendékeknek, hogy az 5-15 perces koreográfiák mellett hosszabb lélegzetű művekkel, táncszínházi előadásokkal is bemutatkozhassanak és a szakmai zsűritől visszajelzést kapjanak munkájukról.

A bemutatott produkciókat értékelő szakmai zsűri kritikái segítik a táncpedagógusok, koreográfusok, együttesek szakmai fejlődését. A szövetség ezzel a szakmai tevékenységével is hozzájárul a gyerekek művészeti neveléséhez és a színházba járás népszerűsítéséhez is – áll a közleményben.

Mint kiemelik, az Országos Táncjáték Fesztivál népszerű eseményként van jelen az amatőr táncéletben, a közművelődési intézmények, az alapfokú művészeti iskolák, egyéb magánstúdiók és a táncpedagógusok életében. A rendezvény lehetőséget ad az ország különböző pontjaiból érkező táncosok, táncpedagógusok, alkotók, előadók tapasztalatcseréjére is.