Fotó: MTI/H. Szabó Sándor, archív

A Városliget megújításának, a múzeumi negyed kialakításának részeként történelmi emlékhely épül az 1951-ben felrobbantott-lerombolt Regnum Marianum templom helyén.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor, archív

Az építmény egy 160 négyzetméter alapterületű térszint alatti kiállítótérből és egy, a felszínen is látható szakrális tartalmú építészeti alkotásból áll majd. A kezdeményező Magyar Patrióták Közössége az illetékes kormányzati szervekkel együttműködve vállalta a templomról fennmaradt emlékek, fényképek, tárgyak összegyűjtését, melyek a megépítendő akadálymentes kiállítótérben kapnak helyet.

A kialakítandó bemutatóhely a XX. századi keresztényüldözés és a kommunista diktatúra áldozatainak is emléket állít. Ezzel régi adósságát törleszti a magyar állam, hiszen 28 évvel a rendszerváltozás után még mindig az 1919-es vörösterrort dicsőítő egykori kommunista emlékmű talapzata terpeszkedik a helyszínen.

A Magyarok Nagyasszonya-, későbbi nevén Regnum Marianum-templom fogadalmi templomként az 1919-es bolsevista rémuralom bukása iránti hálából épült a mai Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkán 1931-ben.

„Emeljük e templomot, hogy maradandóan emlékeztessen mindenkit a vörös rémuralom borzalmaira, melyeket ránk zúdított egyházunkról és hazánkról megfeledkezett hűtlenség, önzés és gyűlölködés. Emeljük e templomot, hogy a megcsonkítás és anyagi romlás közepette fennen hirdesse és szolgálja az ezer éves integer-Magyarország, a történelmi Regnum Marianum gondolatát” – állt az alapító okiratban.

A templom Budapest 1944-45-ös ostroma során bombatalálattól megsérült, a szovjet szuronyok árnyékában berendezkedő kommunista diktatúra pedig újjáépítés helyett Rákosi Mátyás személyes parancsára 1951. szeptember 23-án leromboltatta. A szimbolikus térfoglalás jelentőségével nagyon is tisztában lévő vörös önkényuralom azonban nem érte be ezzel, hanem 1969-ben, az első magyarországi kommün ötvenedik évfordulóján egy vörös ronggyal rohanó, a budapesti köznyelvben csak Futóbolondként emlegetett matróz szobrát állította a Regnum Marianum-templom helyére, és ezzel jelképesen megtiporta a magyar újjászületés egykori szimbólumát.

A Futóbolond 1992-ben végképp elszaladt a nagytétényi szoborparkba, ám a Regnum Marianum-templom nem épült újjá, noha maga II. János Pál pápa is támogatta a gondolatot. Mindössze egy kereszt áll a helyén, rajta felirat, mely jelzi, hogy egykor ott állt a Regnum Marianum-templom. A tábla évekig azt is tudtul adta, hogy Rákosi 1951-ben felrobbantatta, ám a 2000-es években ez az információ eltűnt onnan…

Az emlékkeresztet sem kerülték el a barbár támadások. 2000. november 1-jén éjjel öt szélsőbaloldali fiatal (Jólesz Dávid, Puskár Krisztián, Zamaróczy Ádám, Nagy Dániel és Léderer Sándor) elfűrészelte, a kommunista emlékmű talapzatára pedig vörös csillagot és Budapesti Felszabadító Gárda feliratot mázoltak.

2011-ben a Váralja Szövetség petíciót indított a templom újjáépítése érdekében, de hiába támogatták több mint húszezren a kezdeményezést, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága akkori közleményében kategorikusan elzárkózott ettől, arra hivatkozva, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye az 1990-es Pest külső részén, a Zoborhegy téren templomot és plébániát épített Regnum Marianum néven.

„Az efféle Budapest más részére vonatkozóan terjesztett javaslatok – különös tekintettel arra a tényre, hogy nem a katolikus közösség, hanem civil kezdeményezés részéről indulnak ki – nem feltétlenül szolgálják a magyarság ügyét”, írta a Püspöki Konferencia titkársága 2011-ben.

Az érthetetlen egyházi álláspont azóta sem változott, a Városliget rendezése azonban alkalmat kínál a méltó emlékállításra. A Magyar Patrióták Közössége ezért várja azok jelentkezését, akiknek tudomásuk van a Rákosi Mátyás parancsára elpusztított templomból származó bármilyen relikvia vagy egyéb tárgy hollétéről. Személyes emlékeket, történeteket őrző szemtanúk vagy hozzátartozóik, leszármazottak megkeresését is szívesen fogadják az info@magyarpatriotak.hu e-mailcímen vagy a 1222 Budapest, Komáromi út 13/B. postacímen.