2017. július 20-tól augusztus 1-jéig Magyarországra látogat Szarkiszjan Ovszanna örmény színházi rendezőnő. A hazájában jól ismert direktort a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából a 2013 óta működő Artashat Örmény Nemzetiségi Színház Kulturális Egyesülete látja vendégül.


Szarkiszjan Ovszanna ideutazásának fő célja az anyaországban már bemutatott Ajakrúzs című darab magyar színpadra állítása, az előadás premierjére előreláthatólag ez év szeptemberben kerül sor.

Az egyfelvonásos zenés komédiában egy, a házassági évfordulójuk megünneplésére készülő házaspár életébe csöppenhet bele a néző. A nő a jeles napon hirtelen egyedül marad, azaz egy váratlanul betoppanó vendéggel, aki alaposan összekuszálja az addig kényelmes mederben csordogáló eseményeket. A vígjátékban feltűnik még egy pikírt táncosnő, és egy, a szálakat végül összekötő, határozott rendőrnő is. 

– Az Ajakrúzs című darabot elsősorban a humora miatt választottam, illetve azért, mert az előadáson keresztül be tudunk mutatni tipikusan örmény eredetű szertartásokat – magyarázza az 1956-ban, az Örmény Köztársaságban, Artashatban született rendezőnő. Hozzátéve, óriási öröm számára ez a meghívás, amire egy hosszú távú együttműködés kezdeteként tekint, lehetőségként arra, hogy a magyarországi örmény színészek és az anyaországi fiatal művészek kölcsönös látogatásokkal erősítsék meg a jövőben a kapcsolatukat. 

Hasonlóan vélekedik Keller Linda színésznő, az Artashat színház igazgatója is, aki elmondja: a mostani közös munka alapvető célja a magyarországi örmények önkéntes szerveződéseként az örmény nemzetiségű állampolgárok hagyományainak, kulturális örökségének megőrzése és továbbadása. 

– Olyan professzionális színházat álmodtunk, ami magába foglalja az örmény kultúrát, az örmény zenét, az örmény írókat, darabjaikat, a Magyarországon élő, örmény származású, illetve az itt vendégeskedő művészeket is. Színes palettát nyújtunk minden színházi évadban, mely kizárólag örmény vonatkozású, a termékeny örmény irodalomból vett darabokkal. Különleges keleti világú hangulatú előadásainkban törekszünk a kétnyelvűségre, valamint a feliratozásra, a társulatunk tagjai pedig mind professzionális színészek, akiknek a magyarországi színjátszás éppúgy jelen van életükben, mint az örmény nemzetiségi vonal képviselete.  

farkas