Megkezdődtek a Pesti Magyar Színház őszi évada első premierjének próbái: Tim Firth Naptárlányok címet színdarabját szeptember 29-én mutatja be a teátrum.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, archív

A történet szerint, amelyet valós események ihlettek, az angol kisvárosban, Rylstone-ban élő nők összefognak, hogy megözvegyült barátnőjük álmát valóra váltsák, azaz egy megfelelő kanapét vásároljanak a helyi kórház onkológiai várója számára, ahol a beteget kísérő családtagok kényelmesen elüldögélhetnek a kezelés végeztéig. A leukémiában férjét vesztő Annie és a helyi nőegylet tagjai naptárat készítenek, amelyben a szokásos unalmas tájképek helyett ezúttal ők pózolnak meztelenül, őszintén vállalva idősödő testük minden ráncát és hibáját. A dologból először persze botrány, majd óriási üzleti siker lesz.

A Deres Péter dramaturg által újrafordított és 1999-ből napjainkba áthelyezett vígjáték szeretettel, humorral és őszintén beszél a kisvárosi létről, a nők egymásrautaltságáról és gyilkos rivalizálásáról, a közösségi lét olykor össze-, máskor nagyon is széttartó erejéről. A főbb szerepekben Igó Éva, Hegyi Barbara, Tóth Enikő, Udvarias Anna, Bede Fazekas Anna, Benkő Nóra és Soltész Bözse  látható, a rendező Tallós Rita. Az előadáshoz kuriózumként egy valódi, az eredeti történethez hasonló, megvásárolható naptár is készül a színésznők részvételével, a bevételt a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának Rehabilitációs Osztálya kapja.

farkas