Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek meghívására Edwin Frederick o’Brian, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend bíboros-nagymestere avatja lovaggá a magyarországi helytartóság jelöltjeit a Mátyás-templomban – közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye az MTI-vel.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A szombat délelőtti szertartás keretében hat új tagot, köztük Alberto Bottari de Castello érseket, a Vatikán budapesti nagykövetét avatja lovaggá a rend nagymestere.
    
A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrendnek ötvennégy helytartósága és harmincezer tagja van a világ negyven országában. Legfőbb elöljárója a pápa, nagymestere egy, a pápa által kinevezett bíboros, nagyperjele pedig a jeruzsálemi latin pátriárka. A lovagrend magyarországi helytartóságának kilencvenhat tagja van.
    
A rend feladata, hogy támogassa és fejlessze a katolikus egyház vallási, kulturális és szociális tevékenységét és intézményeit a Szentföldön.
    
A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrendet a hagyomány szerint Bouillon Gottfried alsó-lotaringiai herceg, az első keresztes hadjárat vezetője alapította a 12. század legelején, a Jeruzsálemi Latin Királyság védelmére.
    
A lovagrend magyarországi jelenlétének első fennmaradt írásos bizonyítéka 1135-ből való. A rendszerváltozás után 1991-ben alapította újra Giuseppe Caprio bíboros-nagymester megbízásából Paskai László bíboros-nagyperjel és Csordás Eörs kanonok.
    
A magyar helytartóság a nemzetközi programokban való részvétel mellett a papságra készülőket támogatja abban, hogy eljussanak a Szentföldre.

(MTI)