Kedden adják át harmadik alkalommal a Petőfi Zenei Díjakat. A helyszín ezúttal a zamárdi Strand Fesztivál; a Petőfi Rádió és a VOLT Produkció közös díját nyolc kategóriában ítélik oda. Azt már korábban bejelentették, hogy az életműdíjat Tátrai Tibor kapja.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az elismeréseket Az év dala, Az év zenekara, Az év női előadója, Az év férfi előadója, Az év videoklipje, Az év felfedezettje, Az év dj-je és Az év koncertje kategóriában adják át. A Petőfi Zenei Díjra a legtöbb, négy jelölést a Blahalouisiana kapta.

A díj a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő szereplőit ismeri el. A Petőfi Sándort egy mikrofonnal a kezében ábrázoló alkotás, Verebélyi Diána képzőművész munkája bronzból készült és kristálytalapzaton áll. A jelölés alapját a Petőfi Rádióban 2017. március 1. és 2018. március 1. között legtöbbet játszott 150 magyar dal képezte, közülük választotta ki a kategóriák öt-öt jelöltjét a zenészekből, producerekből, zenei szerkesztőkből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló kétszáz fős szakmai testület. A jelöltekre július 26-ig lehetett szavazni a www.petofilive.hu oldalon és a szakmai testület is újra voksolt. A végeredményt a szavazatok összessége adta.

A kétórás showműsorban fellép együtt lép színpadra Tátrai Tibor és az Ivan and the Parazol, a Random Trip négy énekesnővel – Lábas Viki, Tóth Vera, Jónás Vera, Sena – egészül ki, extra produkciót láthat a közönség Ákostól és a Wellhellótól is. Fellép továbbá a Kelemen Kabátban, a Nagy-Szín-Pad! 2018 győztese, az Apey and the Pea, A Dal 2018 akusztikus versenyét megnyert Leander Kills és a műsorban hangzik el először élőben a Petőfi Zenei Díj dala a Cloud 9+ és Járai Márk előadásában. A műsor nemzetközi sztárvendége a brit Dj Sigala és színpadra lép a Punnany Massif is, amely 15 éves születésnapját ünnepli a Balaton partján.

A Petőfi Zenei Díj gálát az M2-Petőfi TV, a Petőfi Rádió és a petőfilive.hu egyaránt élőben közvetíti.