A kun népcsoport hagyományaival, valamint a Kiskunság és Nagykunság településeinek mai értékeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Kun hagyományok kulturális fesztiválján, amelyet szeptember 2. és 3. között rendeznek meg a Budapesten a Vajdahunyadvárban.

Fotó: MTI (archív)

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum kétnapos ingyenes eseményén a tradíciók megismerése mellett a látogatók képet kapnak a Kiskunság és Nagykunság településeinek jelenéről, mai értékeiről is – közölte a múzeum az MTI-vel.

A rendezvényre a szervezők több alföldi, kun települést hívtak meg, hogy a fővárosban is bemutathassák kulturális örökségüket és turisztikai ajánlataikat. Nagy figyelmet kap a térség mezőgazdasága és a helyi minőségi termékek választéka: legfőképpen a hungarikumok.

A látogatók megkóstolhatják a karcagi birkapörköltet és más népi ételeket, míg a Bor utcában a legjobb kunsági borokat kínálják.

A rendezvény mindkét napján múzeumi foglalkozásokkal, nemzeti parkok programjaival, kiállításokkal, színpadi produkciókkal, néptánccal, zenével, viselet- és fegyverbemutatókkal is várják az érdeklődőket a Vajdahunyadvár udvarán és a múzeum belső tereiben. Mindezek mellett a szervezők gyerekelőadásokkal, bábelőadásokkal, mesemondással és más gyerekprogramokkal is készülnek.

A mezőgazdasági múzeum Magyarországi népcsoportok kulturális bemutatkozása elnevezésű programjának keretében ezentúl minden évben egy-egy magyarországi népcsoport kultúráját, hagyományait és tárgyi világát mutatja be. Első alkalommal a kun népcsoport hagyományai állnak a középpontban – írták a tájékoztatóban.

MTI