A Katona József Színházban tartották a Highlights of Hungary ünnepélyes díjátadóját február elsején.

Az ötödik évfordulóját ünneplő kreatív gyűjtés 55 olyan kiemelkedő kulturális, társadalmi vagy művészeti kezdeményezést választott ki a tavalyi évből, amiket egyediségük miatt a nagyközönségnek is érdemes megismernie. A Highlights weboldalán januárban bárki szavazhatott e jelöltekre, ennek eredményét a Katona József Színházban tartott díjátadón ismertették: 2017 legegyedibb projektje így a közönség véleménye szerint az a győri Tailorland BMX-park lett, amit Szabó Konrád profi BMX-versenyző saját indíttatásból épített három éven keresztül. Idén először saját díjat adott át a tízfős kurátori testület is, amelynek tagjai Bagi László, Böszörményi Nagy Gergely, Hitka Viktória, Horváth Dorka, Liptay Gabriella, Megyesi Zsuzsa, Martinkó József, Szűcs Péter, Takács Ákos és Trellay Levente voltak. Közös megállapodásuk szerint ezt az elismerést a göncruszkai közösségi méhészkedési kezdeményezés kapta.

A gyűjtés kategóriafüggetlen gondolkozásmódját már ez a két díjazott is kiválóan jelzi, hiszen utóbbit a falu református egyházközsége indította útjára a helyi oktatás támogatására, a BMX-esek paradicsoma pedig egyéni döntésből épült fel fiatal sportolók gyakorlásához. A szavazás második legtöbb voksát a régóta alkotó Parno Graszt zenekar kapta meg, akiket a Debrecen 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt követett a dobogón.

Az első tíz helyezett között találhatunk virtuális kutyaétlapot, orvosi eszközöket újrahasznosító programot, pilisi meseházat is, de olyan ismertebb nevek is felkerültek, mint az Arany Medve-díjas Testről és Lélekről vagy a Puskás Peti vezette, általános iskolások zenei nevelését újradimenzionáló Füri ZeneTér.

A Highlights of Hungary idei partnerei közül hárman adtak át különdíjat, a KPMG a gyerekek kreatív programozási tudását erősítő Logiscoolt, a Marie Claire a fogyatékossággal élő gyermekek jogtudatosítását kártyajátékba foglaló MONDO projektet, a Kreatív pedig Nikon One graffitiművészt díjazta „Magyarország természetvédelmi tájai” című sorozatáért.