A visegrádi négyek kulturális minisztereinek váci találkozóján a résztvevők támogatták, hogy Közép-európai Cirkuszművészeti Központ legyen a megépülő magyar cirkuszkomplexum és a V4-ek hivatalos programjának a részévé váljon.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A Fővárosi Nagycirkusz szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében ezt jelentős diplomáciai sikerként értékelte.

Azt írták: az intézmény olyan cirkuszkomplexumként jönne létre Európa szívében, amely megfelelő infrastrukturális háttere lehet a most megújuló cirkuszművészetnek, és méltón őrzi majd annak hagyományait.

A 28. alkalommal megrendezett V4-es miniszteri találkozón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Lubica Lassáková szlovák kulturális miniszter, Petra Smolíková cseh kulturális miniszterhelyettes és Pawel Lewandowski lengyel kulturális miniszterhelyettes vett részt.

A rendezvény alkalmából a V4-tagállamok képviselői elfogadtak egy miniszteri nyilatkozatot, amely összefoglalja a Magyarország elnökségi időszaka alatt megvalósult kulturális programokat a zene, a képzőművészet, az előadó-művészet, az innováció és az örökségvédelem terén. Új projektjavaslatok is megfogalmazódtak, amelyek előtérbe helyezik a többi között a nemzetközi fesztiválokat, az irodalmi csereprogramokat és a cirkuszművészet megújítását – olvasható a közleményben.

A találkozó után a Fővárosi Nagycirkusz művészei által előadott Közép-európai Cirkuszművészeti Kavalkáddal megkezdődött a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.