1001 Éjszaka c. lemezük bemutatójával egybekötött karácsonyi koncertet tart a Makám együttes december 16-án szombaton este fél 8-kor a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomban, Ó gyönyörű éj címmel.

Vendégszólisták: Bede Sári (Vodku, Kiende), Varga Bori (Ghymes, Kiskalász), Kurucz Emese (Gemma énekegyüttes), Mizsei Zoltán (a Schola Academica karnagya, Zuboly, Ruttkai Bori és a Kistotál). 

– Azt a mondatfoszlányt csíptem el a nyáron, Kapolcson, az akusztikus koncertünk utáni nyüzsgésben, hogy „meglepődnék, ha idén a Makám nem rukkolna elő egy újabb lemezzel”. Ez már-már felkérés – gondoltam –, pontosabban felhívás táncra. Gyorsan kiszámoltam, hogy ez lenne a huszonegyedik a sorban. Amellett sem szabad csak szótlanul elmennünk, hogy sok ősi kultúra tulajdonít bizonyos számoknak csodás jelentéseket. Előszedtem hát a fiókból a kottafüzeteimet, és sok olyan dallam és szövegfoszlány került elő, melyek csak kottafejek és betűk formájában léteztek eladdig, vagy mesejátékokban csendültek fel az Álomszövő Pendula, a János Vitéz, a Kököjszi és Bobojsza, a Százgyökérű szív vagy a Suttogó füzesek dalaiként. A lemez címe 1001 Éjszaka. A dalok szövegei szinte mind az álmot, az éj rejtelmeit, csodáit és rettegéseit, fájdalmait és gyönyöreit idézik. Az, hogy a Kelet, az Ezeregyéjszaka világa is érintett, a gyerekkori olvasmányélményeimből fakad. Nemcsak a titokzatos haikuk, rágák, makámok ritmikái, dallamai, de Petőfi Sándor, Szász Ilona és Sík Sándor versei is előkerültek – vall a lemez születésének körülményeiről Krulik Zoltán, a Makám együttes vezetője.

A zenekar tagjai: Magyar Bori – ének, Kuczera Barbara – hegedű, Krulik Zoltán – gitár, ének, Boros Attila – basszusgitár és Keönch László – ütőhangszerek, ének.

Jegyek az előadás napján a helyszínen, elővételben a templom kegytárgyboltjában (Király utcai oldal), nyitvatartási időben kaphatók.

Sz. A.