Az Ordosz vidékétől a Kárpát-medencéig száznegyvenmillió lelket számlál a hun tudatú népek közössége, melyek lelki egyesítésének ünnepe a Kurultaj – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az impozáns hagyományőrző seregszemle fővédnöke szerint a Bugacon augusztus 10-12. között sorra kerülő esemény a népi diplomácia egyik megnyilvánulása, mely bizalmi tőkét teremt. Ennek jegyében a Kurultajra érkező delegációk 250 képviselőjét augusztus 10-én a magyar Parlament felsőházi termében fogadják.

A Kurultaj mára Bugac életének szerves része lett, beépült a település ünnepei közé – fogalmazott a kunsági község polgármestere. Szabó László ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ebben nagy segítséget kapnak más településtől és Bács-Kiskun megyétől is.

A Kurultaj, amely 2008-ban afféle ellenállási mozgalomként indult, mára Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényévé, a sztyeppei lovas civilizációk seregszemléjévé nőtte ki magát, a hun-türk tudatú népek motorja pedig jelenleg Magyarország, olyannyira, hogy a Magyar Turán Szövetség keleten is segíti az állami ünnepek megszervezését. A megmaradás záloga ugyanis a kulturális talpraállás – fejtette ki Bíró András Zsolt antropológus.

A Kurultaj főszervezője a programról szólva elmondta, hogy közel négyszáz lovas hagyományőrző vonul fel a 27 hun-türk tudatú nép, nemzet részvételével szervezett három napos rendezvényen, lesz bothúzó verseny (ez eredetileg jakut sport), és övbirkózásra is sor kerül, ennek győztese részt vehet a nomád sportok Kirgizisztánban rendezendő olimpiájára. Megemlékeznek a pozsonyi csata 1111. évfordulójáról, a Természettudományi Múzeum közreműködésével idén is láthatók lesznek hun arcrekonstrukciók, az Ősök Sátrában pedig régészek, genetikusok, antropológusok tartanak szakmai előadásokat. A Kurultajon köszöntőt mond Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

Részletes információk a www.kurultaj.hu oldalon találhatók.