Aktuális és hiánypótló munka Boyé Lafayette de Mente könyve, amely a magyar könyvpiacon elsőként közérthetően mutatja be a kínai gondolkodásmódot. 
 

A könyv elsőként a nyelv jelentőségét tárgyalja, bemutatja Kína etnikai sokszínűségét, a hatalmas földrajzi kiterjedéséből adódó nyelvi eltérések jelentőségét, valamint az írásjegyek nélkülözhetetlenségét a nemzet egységének fenntartásában. A magyar olvasók számára is érthetően mutatja be a kínai nyelv összetettségét és történelmi mélységeit, rámutatva az angol nyelv megjelenésével és elterjedésével járó kihívásokra, és a nyelv megőrzésére tett politikai erőfeszítésekre.

A második rész a kínai társadalom legfontosabb jellemzőit tárja fel, olyan témaköröket tárgyalva, mint az etika és a hagyományos jogrendszer. Megtudjuk, hogy a boldogulás érdekében a kínaiak óvatosan kommunikálnak, az írott szabályok hiányában pedig nagy szerep jut a hierarchiának. A tradicionális kultúra részeként kitér Kína hagyományos holdnaptárára, bemutat néhányat a fontosabb ünnepek közül és érinti a küzdősportok vagy a kalligráfia jelentőségét is. 

A harmadik fejezet a kínai kultúra mai állapotát mutatja be, külön kiemelve a külső hatásokra végbement változásokat. Az amerikai popkultúra egyre népszerűbbé válása ugyanis óhatatlanul befolyásolja a kínaiak gondolkodásmódját, de az elmúlt évtizedek változásaiban nagy szerepet játszott a piacigazdaság létrejötte, a vállalkozóréteg megerősödése és az ennek köszönhető meggazdagodás is. 

Az utolsó fejezetben a szerző ötven kulturális szempontból fontos kínai szót vagy kifejezést magyaráz meg közérthető módon, ezek között mind filozófiai fogalmak, mind pedig köznyelvi szófordulatok is szerepelnek. Nyelvük használata olyan társadalmi jellemzőket tükröz, mint például a kínaiak kollektivizmusa, személyes felelősségük gyakori hárítása, ami az egyszerű „nem tudom” válasznak is egy új dimenzióját adja, de megtalálható a felsorolásban a „vendégül lát” kifejezés is, ami nélkül Kínában üzletről tárgyalni képtelenség. Megtudjuk azt is, hogy a közös vacsorák, informális találkozók mennyire szerves részét képezik a tárgyalásoknak.

Lafayette könyve rövid, könnyed összefoglalót ad a kínai gondolkodásmódhoz annak érdekében, hogy ne csak a velük üzletet kötni vágyók, de az országuk iránt érdeklődők is jobban megismerhessék ezt a távoli, de a globalizáció miatt immár megkerülhetetlenné váló kultúrát.

Sayfo Omar

Boyé Lafayette de Mente: A kínai észjárás  – A hagyományos kínai gondolkodásmód és kortárs kultúrára gyakorolt hatásai (Pallas Athéné Books, 2018)