Keresik az utánpótlást a Magyar Rádió Gyermekkórusába: leendő első osztályos, valamint felsőbb osztályokba járó lányokat és fiúkat várnak meghallgatásra – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában. 
 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Matos László, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagya a műsorban elmondta: kétféle meghallgatást hirdetnek áprilisban és májusban. 
    
A leendő első osztályosoknak április 9-10-én tartanak meghallgatást, ahol a jelentkezőknek az óvodában tanult gyermekdalok közül kell néhányat elénekelniük, visszatapsolni a hallott ritmust. Matos László elmondta, hogy a meghallgatáson azt nézik, „van-e valamilyen zenei talentum a gyerekben”. 
    
Április 26-án és május 3-án a felsőbb osztályos diákoknak hirdetnek felvételit. „Itt már hozott, tanult ismeretanyagból válogatunk” – mondta a karnagy. A felvételin, amelyre második osztálytól hetedik osztályig várják a jelentkezőket, szükség van kottaolvasási képességre, illetve a jelentkezőknek egy kórusmű valamelyik szólamát is reprodukálniuk kell.  
    
Elmondta, hogy a számos díjjal kitüntetett (Bartók-Pásztory díj, Príma-díj) Magyar Rádió Gyermekkórusának a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola ad helyet, itt kezdhetik meg, illetve folytathatják tanulmányaikat a felvételt nyert gyermekek.
    
Ismertetése szerint az iskolában a gyerekek komoly, komplex, intenzív zenei képzést kapnak, a normál közismereti tárgyak mellett emelt óraszámban van énekórájuk és kóruspróbájuk, emellett hangszeren is tanulhatnak.
    
A felvételi eljárásról minden további információ megtalálható a MR Zenei Együtteseinek honlapján, illetve Facebook-oldalán – közölte a gyermekkórus vezető karnagya.

(MTI)