Fotó: demokrata.hu

A Nobel-díjas magyar író születésének nyolcvankilencik évfordulóján jelentették be, hogy hosszas előmunkálatokat követően elkészült a Kertész Imre Digitális Tudástár, amely eddig kiadatlan anyagok segítségével mutatja be az író életrajzát, műveit, azok hazai fogadtatását, külföldi megjelenéseit. 

Fotó: demokrata.hu

A Kertész Imre Intézetet 2017 januárjában alapították a Nobel-díjas író emlékének méltó ápolására, kiadatlan műveinek és a róla szóló irodalmi anyagoknak az összegyűjtésére. Az intézet gyűjti a hazai és külföldi magántulajdonban fellelhető iratokat, azokat tudományos igénnyel feldolgozza.

Hafner Zoltán, a Kertész Imre Intézet vezetője a Terror Házában tartott sajtótájékoztatón elmondta, az intézet fő célja összegyűjteni azokat az anyagokat, amelyek sem Berlinben, sem Magyarországon nem találhatóak meg.

A 2016-ban Kertész Magdával, az író azóta elhunyt özvegyével létrejött megállapodás alapján a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány lett Kertész Imre máshol el nem helyezett hagyatékának felhasználója és gondozója. A megállapodás értelmében az intézethez került mintegy tízezer oldalnyi kézirat, és olyan dokumentumok, amelyek nem képezik közvetlenül Kertész Imre szépírói tevékenységének részét: az író első feleségének és édesanyjának hagyatéka, a negyvenes években írt újságcikkei, valamint tíz kötetnyi kiadatlan naplójegyzet.

A több ezer oldalnyi hagyatéki anyag feldolgozása jelenleg is zajlik. 


Schmidt Mária, a Kertész Imre Intézetet működtető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány vezetője elmondta, egy évvel ezelőtt vásárolták meg a fővárostól a VI. kerületi Benczúr utca 46. szám alatti villát, amely évek óta üresen állt. Az egykoron szociális otthonként működő épület felújítása várhatóan egy év múlva fejeződik be. A fő szinteket az eredeti, 1910-es pompájában állítják helyre, továbbá egy emelettel kiegészítik, ahol modern konferenciatermet rendeznek be.


A honlapon található dokumentumok mintegy 90 százaléka kiadatlan. A honlap célja – a fentieken túl – az ismeretlen Kertész Imre bemutatása. Olvashatunk például a Sorstalanság keletkezésének történetéről, és arról, hogy a Magvető Kiadó milyen indokokkal utasította el. A bibliográfiában megtaláljuk az író összes műveinek, köteteinek, műfordításainak listáját, amely eddig nem publikált fotó-, hang- és filmfelvételekkel is kiegészül.