Péntek este fél 11-kor vetíti a Duna World Matúz Gábor Nincs kegyelem című filmjét. 
  

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Ez az alkotás több évnyi munka után tavaly december 8-ra, az 1956-os salgótarjáni sortűz évfordulójára készült el. A rendező szándéka az volt, hogy a film elsősorban a középiskolások történelemoktatását szogálja, és egyben persze a sortűz áldozatinak sajátos „emlékműve” is legyen. 

Az ember méltán érezhette úgy, hogy néhány, többségében zártkörű vetítés után eltűnt a film. Az egyik legnagyobb mozivállalat például arra az álláspontra helyezkedett, hogy azért nem tűzi műsorra filmszínházaiban a Nincs kegyelmet, mert nem akarja most felzaklatni vele a diákokat és tanáraikat. 
  
A kritika viszont nem hallgatta el az alkotást. Összességében véve jól fogadta a Nincs kegyelmet, bár egyes írások szerzői inkább a film szakmai, technikai megoldásaira koncentráltak, hosszan elmélkedve azon a megoldáson, hogy a rendező fiktív és dokumentarista elemeket is használt, illetve keverte ezeket. Ez nem minden kritikusnak tetszett, noha a világban már bevett formáról van szó.  
   
Matúz Gábor elmondta a demokrata.hu-nak, hogy a ma esti vetítés az első alkalom, amikor a Nincs kegyelem a tévé képernyőjére kerül. A rendező nem elégedetlen a film sorsával, úgy véli, hogy a forradalmat követő megtorlás kényes téma még a történészek körében is. Akkor pedig azon sem lehet csodálkozni, hogy kevés film, de például kevés irodalmi- és képzőművészeti alkotás készül erről a korszakról, a fogadtatásuk pedig elég óvatos.
   
Ahogy most Matúz Gábor is utalt rá: tény, hogy a sortüzek ügyét nem zárta le és nem dolgozta fel magában a magyar társadalom. Nem volt ehhez elég ereje? Nem volt elég bátorsága? Vagy túl közeliek még az események? A történészek megadják majd a választ. 

Egyelőre az is kérdéses például, hogy hány áldozata volt a salgótarjáni sortűznek. A hivatalos álláspont szerint negyvenkilenc, a tanúk szerint százharminc. Egyébként már a film tavalyi ősbemutatóján is kiderült, hogy vannak emberek akiknek családi, vagy ideológiai okokból zavarja az érzékenységét a Nincs kegyelem. Arra is egy évet kellett várni, hogy végre elkészülhessen és elérhető legyen a film DVD változata. 

De megvan végre. A rendező reméli, hogy a Nincs kegyelmet hamarosan megnézhetjük az interneten is. 
  
(sinkovics)