Több mint ötven bortermelő kínálja az érdeklődőket a Bormedence nevű rendezvényen a Kárpát-medence minden szegletéből.

Az Olasz Kultúrintézetben (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 8.) december 8-án 16 órától sorra kerülő sétáló kóstoló az utoljára 2015-ben megrendezett Kárpát-medencei Borászok Találkozójának hagyományait viszi tovább, összhangban az annak keretei között Laposa József badacsonyi termelő által megfogalmazott Borszerződés eszmeiségével, mely szerint „hisszük és valljuk, hogy a Kárpát-medence emberben és borban összefüggő, organikus egység.”

A Borra, magyar! Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete és a Magyar BOR Intézet, által egyebek mellett a Balatoni Körrel, a Furmint Februárral, a FurmintUSA egyesülettel partnerségben szervezett Bormedence december 8-án hat csonka-magyarországi borrégió mellett számos külhoni borvidéket is felvonultat, díszvendég a tokaji Abaújszántó és a partiumi Érmellék lesz, a meghívott termelők sorában nem magyar nemzetiségűek is szerepelnek.

A rendezvény nyitányaként zártkörű találkozón cserélnek eszmét a résztvevők az eddig és a Kárpát-medencei együttműködésről, majd az érdeklődő nagyközönséget várják a kiváló borokat kínáló borászok. A cél bemutatni a voltaképpen egyetlen kiterjedt borvidéknek tekinthető Kárpát-medence egyedülálló adottságait, melyek visszaigazolásához – mint a felvidéki Bott Frigyes mondja – a magyar borokon keresztül vezet az út.

A hagyományos szőlőfajták a Kárpát-medencében élő népek kiemelt kultúrkincsei közé tartoznak, a régió több ezer éves szőlő- és borkultúrája bizonyíthatóan teremtő erővel rendelkezik. Ennek jegyében két mesterkurzus is lesz, ezeken a furmint, valamint az Érmellék jellemző fajtája, a bakator kerül terítékre.

A borok mellett természetesen a jelen lévő régiók gasztronómiája is megízlelhető a torockói sajttól az udvarhelyi kolbászon át a felvidéki mákos finomságokig, és a népszerű Csíki Sör is megkóstolható.

A december 8-i rendezvény egy Kárpát-medencei programsorozat első állomása, következő eseménye az Első Magyar Borszínház estje lesz, melyre vélhetően jövő februárban kerül sor.

A Bormedence kóstolóval és a jövőbeli eseményekkel kapcsolatban minden információ megtalálható a www.bormedence.hu oldalon.

Á.B.