Immár tizenkettedik alkalommal szerveztek országos borversenyt a CBA logisztikai központjában. Az ország legnagyobb kereskedelmi célú borseregszemlén a hagyományokhoz híven a szakma legjobbjai döntöttek arról, milyen borok kerülnek ki a Príma, illetve a CBA üzletek polcaira.
 

Fotó: demokrata.hu


Fotó: demokrata.hu

Idén a Príma szervezte meg, a korábbi években pedig már tizenegy alkalommal került sor a CBA házi borversenyére. A nagyszabású program célja, hogy az ország összes borvidékéről versenyezhessenek borászok a kínálatukkal, amelyeket válogatott zsűri értékel szigorúan szakmai szempontok szerint, ez a pontozás pedig megmutatja, mely borok kaphatnak helyet az üzletlánc polcain. 

A CBA 2007-ben – a magyar élelmiszerpiacon akkor egyedülállóként – elindította Vinotéka nevű programját, amelynek célja, hogy minőségi borokat kínáljon a vásárlóknak, egyúttal segítse a hazai bortermelők piacra jutását. 

A verseny időközben a legnagyobb hazai kereskedelmi célú megmérettetéssé nőtte ki magát, amelyre évről évre sokan jelentkeznek különböző tájegységek nedűjével. Most száztizenegy borászat nyolcszázharminc terméke került a zsűri elé, de korábban volt egy előválogató is, így a mostani mezőny már korábban átesett egy rostáláson. 

„Ha borról beszélünk, az elkészítéshez kell a szőlőtőke, pince, a jó idő, a szakmai tudás, és amikor mindez megvan, lesz egy termékünk, innentől válik az egész varázslattá. Mert ha elkezdünk bort fogyasztani, kóstolni, akkor olyan ceremóniában veszünk részt, amely megerősíti az emberi kapcsolatokat, barátságokat” – mondta Lázár Vilmos a verseny megnyitóján. A CBA elnöke kiemelte, a borverseny abban a tekintetben is sajátos, hogy nem csak színes okleveleket osztanak ki a nyerteseknek, hanem piacot is biztosít nekik a CBA. Ez jó a borászoknak, mivel számos üzletben polcokra kerülnek a boraik, és jó az üzletláncnaknak is, mivel a minőségi kínálat vonzza a vevőket. Ráadásul itt nem csak a legnagyobb borászatok rúghatnak labdába: csak idén húsz új versenyző bora szerepelt a listán, márpedig a feltörekvőknek jelenti a legnagyobb lehetőséget az országos ismertség.


Fotó: demokrata.hu

Módos Péter, a vizsgálóbizottság elnöke azt emelte ki, hogy olyan borok kerülnek itt a bírálók poharába, amelyeket eladásra szánnak – tehát nem a pince mélyén, versenyekre félretett pár palack – és ez egyúttal hitelesíti is a benevezett borokat. 

A verseny védnökségét idén is a Magyar Bor Akadémia vállalta el, míg a zsűriben felsorakoztak a hazai borászat legkiválóbbjai, helyet kaptak például a korábbi évek „Év borászai” díjjal elismert szakemberei is: Gálné Dignisz Éva, Bock József, Frittmann János, Kamocsay Ákos és Vida Péter. 

„A mostani borseregszemle is nagyon szigorú szabályok szerint, úgynevezett vakkóstolással zajlott, ez biztosítja, hogy a bírálóbizottság kizárólag a beltartalom alapján pontozzon” – tudtuk meg Vincze Árpádtól. 

Az üzletlánc főborásza elmondta, a szakmai zsűri tagjai csak a kóstolt borok fajtáját ismerik, azt viszont nem tudják, melyik borászatból származnak, vagy hogy milyen évjáratúak. A pontrendszer szempontjai megfelelnek a nemzetközi borbírálatok sztenderdjeinek, és amelyik borász terméke eléri a nyolcvan pontot, annak van esélye rá, hogy borával a CBA vevői találkozzanak. 

Vincze Árpád az idei verseny felhozataláról egyelőre nem akart nyilatkozni, annyit azonban elárult nekünk, hogy a 2018-as borok átlagos színvonala összességében jobb, mintegy 20 százalékkal magasabb szinten van, mint az előző évben volt. Ez egyrészt a jobb évjáratnak köszönhető, de a főborász szerint idén igényesebbek a pályázók is. Úgy látja, fegyelembeli és minőségbeli előrelépések tapasztalhatók sokuknál, emellett számos borászatban komoly fejlesztések zajlottak le az elmúlt években, amelyeknek mostanra érett be a gyümölcse. 


Fotó: demokrata.hu

Dicsérte az évjáratot Frittman János is, szerinte tavaly gyönyörű volt a szőlő, minden adott volt hozzá, hogy jó bor kerüljön a pincékbe. Az országos hírnévnek örvendő borász a zsűri tagjaként úgy nyilatkozott, mint mindig, most is vegyes a felhozatal, de összességében egyre szebb borokat próbálnak beküldeni a termelők, ma már kevés borász próbálja meg itt eladni elfekvő készleteit.

A következő másfél-két hét alatt lezajlik majd a bírálólapokon található pontszámok összesítése, és kialakul az élmezőny. A várakozások alapján a versenyen szereplő nyolcszázharminc borból három-négyszáz jut el odáig, hogy a CBA, illetve a Príma hálózat forgalmazni kezdje. Ugyanakkor az elmúlt tizenkét év tapasztalata azt is megmutatja, hogy a vásárlók szeretik a minőségi borokat, tehát a Vinotéka-program működik. Ennek köszönhetően évről évre nőtt a borforgalom, sőt, éppen ez az üzletág fejlődött a legdinamikusabban.

Kovács Dániel