Fotó: demokrata.hu/Vermes Tibor

Vigyázz magadra, fiam! címmel könyv jelent meg a Bojtorján együttes történetéről, a kiadványt a fővárosi Rockmúzeumban mutatták be. 

A bemutatón Pomázi Zoltán, Kemény Győző és Csatári Bence beszélgetett Belénessy Csabával. Fotó: demokrata.hu/Vermes Tibor

A Bojtorján együttes a 70-es és 80-as években az eastern country stílus egyik legnépszerűbb zenekara volt. A későbbi sikeres formációt megalapozó zenekar 1972-ben alakult, 1974-ben vette fel a Bojtorján nevet. Első lemezünk, az 1981-ben megjelent Csavargódal producere Szörényi Levente volt. Az album dupla annyi példányban fogyott, mint a szintén countryban utazó Fonográf akkori lemeze. A csapatot a nyolcvanas évektől Európába és Amerikába is többször meghívták játszani, a londoni Wembley Arenában egyedül ők adtak koncertet a magyar zenekarok közül. 1988-ban oszlottak föl, de 2015-ben egyetlen fellépés erejéig újra összeálltak, és nagysikerű koncertet adtak a Müpában.

– Engem elsősorban az érdekelt, milyen volt a zenekar viszonya a hatalommal, a kor hivatalos kultúrpolitikájával. A Bojtorjánnak a tiltott és a tűrt határmezsgyéjéről sikerült eljutnia az abszolút támogatott kategóriába. Nagyon izgalmas volt utánajárni, hogy ez miként sikerülhetett – mondta Csatári Bence történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala által gondozott kötet szerzője a bemutatón. 

Képgalériánk az eseményről: