Ady Endre olyan magyar költő volt, akiben megtestesült a nemzet minden fájdalma és minden gondolata – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a költő születésének 140. évfordulója alkalmából rendezett Ady-esten Szatmárnémetiben.

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A politikus a római katolikus püspöki palotában tartott rendezvényen Németh László szavait tolmácsolva arról beszélt, hogy Ady volt „ostora” népének, ugyanakkor „imádta és leborult” előtte.
    
Életét és költészetét ismertetve, néhány versét idézve Szili Katalin azt mondta, Ady munkássága elévülhetetlen, versei mai is aktuálisak. A rövid életű „zsenivel” kezdődött meg lényegében a 20. századi magyar irodalomtörténet, szociális és társadalmi kérdésekkel foglalkozó publicisztikáiban, valamint a magyar ugarról szóló költeményeiben mindvégig ott volt a feszültség, ami aztán próféciai magasságokba emelte őt – fogalmazott.
    
„Mikor fogunk már összefogni?” – tette fel Ady ismert kérdését Szili Katalin, utalva arra, hogy Ady korában és a jelen korban ugyanolyan fontos az összefogás a magyarok között. Mint mondta, mai is aktuálisak azok a kérdések, amelyekkel publicisztikáiban és verseiben foglalkozott Ady Endre, ilyen például a népesedés és a nemzet jövőjének problémái.
    
Szili Katalin előadásában Adyt idézve azt mondta, Erdélynek külön lelke van, amely a magyar történelem során sokszor volt a magyarság megtestesítője. Innen olyan szellemi erők nőttek ki, melyeket meg kell őrizni – hangsúlyozta a miniszterelnöki megbízott. Hozzátette, ezt csak úgy lehet megtenni, ha a magyarok közösségként és egységként élnek tovább, egymással pedig párbeszédet folytatnak.
    
A 140 éve született Ady Endréről pénteken és szombaton több eseményen emlékeznek meg Nagykárolyban. Pénteken délután irodalmi délutánnal és műsorral várják az érdeklődőket, a megemlékezéssorozat szombati napján pedig a Károlyi-kastélynál Ady Endre és Bölöni Györgyné Marchis Otília nagykárolyi találkozásának emléket állító egészalakos bronzszobrot leplezik le.

(MTI)