Milos Zeman cseh államfő szerint Magyarországon és Lengyelországban is demokrácia van, ezért az Európai Bizottság eljárása a két tagállam ellen durva beavatkozás belügyeikbe.

Fotók: MTI, shutterstock.com, szerk.

Fotók: MTI, shutterstock.com, szerk.

„Nem látom veszélyeztetve a demokráciát, amennyiben a két ország polgárai nem engednek az antidemokratikus tendenciáknak. Meggyőződésem, hogy úgy a Fidesz Magyarországon, mint a PiS (Jog és Igazságosság) Lengyelországban, demokratikus politikai párt, bár kissé más értékeket vallanak, mint az Európai Bizottság” – jelentette ki Zeman a közszolgálati cseh hírtelevízióban (CT24) vasárnap este sugárzott beszélgetésben.

„Úgy vélem, hogy az Európai Bizottság részéről egyfajta szemtelenség beavatkozni az olyan szuverén államok belügyeibe, mint Lengyelország vagy Magyarország” – szögezte le a cseh államfő. „Ha nem szólalnánk fel ez ellen, és nem fejeznénk ki szolidaritásunkat velük, könnyen megtörténhetne, hogy a következő célpont mi leszünk” – tette hozzá az elnök.

Andrej Babis cseh kormányfő, aki Zeman partnere volt a Csehszlovákia megalakulása 100. évfordulója alkalmával készített beszélgetőműsorban, azt mondta: a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) országai mintegy 60 millió embert képviselnek. Közép-Európa olyan régió, amelynek közös a történelme, és ez hatással van a jelenre is – mutatott rá.

„Mi valóban közösen lépünk fel az Európai Tanácsban, és olyan dolgokat próbálunk meg érvényesíteni, amelyek néhány országnak talán nem tetszenek” – jegyezte meg Babis. Példaként a migráció és a költségvetés témáját hozta fel.

„Meg vagyok győződve arról, hogy Magyarországon és Lengyelországban is szabad választások vannak, és ha az említett országokban valóban veszélyben lenne a demokrácia, akkor az emberek nem a győztes pártokat választották volna” – vélekedett a miniszterelnök.

Babis szerint nem felelnek meg a valóságnak azok az állítások, hogy a két országban ne létezne ellenzék, és nem lenne szabad a média. „Elég megnézni az internetet” – hívta fel a figyelmet a cseh kormányfő.