Az ENSZ emberi jogi főbiztosa harcot hirdetett a magyar kormány ellen azért, mert az megvédi a magyar emberek biztonságát az illegális bevándorlással szemben – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az MTI-vel.

Fotó: MTI/EPA/Magali Girardin

Fotó: MTI/EPA/Magali Girardin

Szijjártó Péter nyilatkozatában arra reagált, hogy Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a világszervezet Emberi Jogi Tanácsa 38. ülésszakának hétfői megnyitóján az amerikai bevándorláspolitikát, Kínát, Mianmart és Magyarországot is bírálta.

A főbiztos Magyarországot a készülő Stop Soros törvénycsomag miatt kritizálta, amiért az korlátozásokat vezetne be a menekülteket segítő szervezetekkel szemben, és büntetné az emberi jogokkal kapcsolatos megfigyelést a határokon, illetve a határzónákban, a migránsok támogatását információ- és jogsegélynyújtással. Szijjártó Péter közölte: a főbiztos figyelmébe ajánlják a tényeket, melyek szerint az elmúlt 3 évben több mint 330 ember halt meg és több mint 1300 sérült meg Európában „a migrációs hátterű terroristák támadásai miatt”.

A miniszter hangsúlyozta: az illegális bevándorlást nemzetbiztonsági kérdésnek tekintik. A Stop Soros törvényjavaslat célja pedig mindazoknak a megállítása és megbüntetése, akik szervezik az illegális migrációt, és bevándorlókkal akarják elárasztani Európát – tette hozzá Szijjártó Péter.