A templom harangja 1779-ben szólalt meg először. Miután egy környéken lakó csendháborítás miatt panaszt tett, a harangot egy időre elhallgattathatják – adta hírül a BBC.

Képernyőfotó: stpeterschurch-sandwich.org.uk


Képernyőfotó: stpeterschurch-sandwich.org.uk

Az angliai Kent megye Sandwich nevű városában található Szent Péter templom harangja negyed óránként megkondul. 
Az itt élők 85 százalékának ellenkezését figyelmen kívül hagyva a doveri kerületi önkormányzat nemrégiben egy “éjszakai zajcsökkentési utasítással” állított be a templomba. 

Carole George, a Mentsük meg a harangszót! kampány vezetője szerint ezzel a “hagyományokat és történelmet” vették semmibe a középkori városban. Az önkormányzat ezzel szemben azt állította, “törvényes kötelességük kivizsgálni” a csendháborítással kapcsolatos bejelentéseket.

Már több mint 3500 aláírója van annak a petíciónak, amelyben a harangszó további engedélyezését követelik.
Az önkormányzat azonban néhány napja úgy döntött, este 11 és reggel 7 óra között ezentúl nem szólalhat meg a templomharang.

Az események elindítója egy, a nyár folyamán tett panasz volt. Akkor a Mentsük meg a harangszót! tagjai megkérdezték a városban lakókat, és mindössze 15 százalék volt, aki vagy nem foglalkozott a kérdéssel vagy a harangszó ellen állt ki.
Carole George ezért az önkormányzati döntéssel kapcsolatban úgy véli, az nem demokratikus és “a testület figyelmen kívül hagyta a választópolgárok többségének akaratát”.

“Évszázadok óta szól a templomi harangszó, nem újfajta zajról beszélünk. Mintha a városunk lüktető szíve lenne” – mondta George. – “Nem tudhatjuk, mi lesz a következménye, ha hozzányúlnak egy ilyen régi szerkezethez, és attól félünk, talán soha többé nem szólal meg majd a harang”.

Az önkormányzat elismeri, hogy döntésüket a többség akaratával szemben hozták meg.

A templomnak 90 napja van arra, hogy a szükséges változtatásokat elvégezzék. Egyik szóvivőjük azt mondta: “Nincs pénzünk vagy eszközünk arra, hogy fellebbezzünk. Azt mondtuk a harangszó mellett kampányolóknak, hogy ha egyértelmű felhatalmazást kapunk a közösségtől és segítenek nekünk előteremteni az anyagi forrásokat, akkor továbblépünk”.

A körzet konzervatív párti parlamenti képviselője, Craig Mackinlay azt nyilatkozta, “harcolni fog, hogy a józan ész győzedelmeskedjen”. 

(SVÁ)