Mégsem indul a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi posztjáért a párt január 19-re összehívott rendkívüli kongresszusán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője, a CSU alelnöke.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Ezt maga Weber közölte a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak adott interjújában, amelyből a dpa német hírügynökség szombaton előzetes részleteket közölt. 

Weber az interjúban kijelentette, hogy mivel az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelöltjeként az Európai Bizottság elnöki pozíciójáért száll harcba, „ pártelnöki minőségben  nem áll rendelkezésre”.

„Nagy lehetőség  pártomnak, hogy egy CSU-s politikus, aki a teljes EPP-t vezeti az európai parlamenti választásokon, európai bizottsági elnök lehet” – indokolta Weber a döntését. Szerinte mindez teljesen új távlatokat nyitna meg a CSU előtt.

Webert november 8-án megválasztották az Európai Néppárt csúcsjelöltjévé. Amennyiben az EPP ismételten a legerősebb frakció lesz a májusi választásokat követően, úgy Webernek nagy esélye lesz arra, hogy felváltsa Jean-Claude Junckert a bizottság élén. 

Weber  ezzel szemben pénteken, a Handelsblattnak nyilatkozva még  arról beszélt, hogy összeegyeztethetőnek tartja a brüsszeli bizottság és a müncheni központú párt elnöki tisztségét.