A “cenzurázatlan európai hírek” internetes oldala, a Voice of Europe a 2017-es esztendő férfi politikusának Orbán Viktort, női politikusának pedig Beata Szydlót választotta, őket “Európa védelmezőinek„ nevezte.

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

“Orbán Viktor a nép embere. (…) De Orbán befolyása messze túlmutat saját hazáján. A határkerítés megépítésével Orbán lezárt egy fontos, Európába vezető migránsútvonalat, és 2017-ben 99,7 százalékkal csökkentette az illegális bevándorlók számát. Orbán és kormánya megmutatta az európaiaknak, hogy a határok működnek és az illegális migráció megállítható” – írja állásfoglalásában a hírhíroldal. – “Nem véletlen, hogy Orbán egyre népszerűbb hazájában is: a polgárok akaratát követi és megvédelmezi őket. Sok európai számára egyértelművé tette, hogy racionális elképzelés nem befogadni a migránsokat, hiszen egy ország számára a legfontosabb dolog saját polgárai biztonsága és kultúrájának jövője”.

A nemrégiben leköszönt lengyel miniszterelnök, Beata Szydlo az év női politikusának választását a következőképpen magyarázzák: “Talán az év idézete volt… A manchesteri terrortámadásra – amelynek számos tizenéves áldozata is volt – az akkori lengyel miniszterelnök így reagált: ‘Hová tartasz, Európa? Kelj fel a térdeplésből és a letargiából, különben minden nap sirathatod majd gyermekeidet’. Ezekkel a szavakkal európaiak millió tudtak egyetérteni: hová tartunk, ha már a gyermeiknek sem tudjuk megvédeni? Mit csinálunk? Fel kell ébrednünk, felállnunk a térdeplésből, különben semmi nem változik és a tragédiák megismétlődnek. Sajnos Szydlo asszony helyett ma új miniszterelnöke van Lengyelországnak, de ez nem változtat azon, amit számunkra, európaiak számára jelent. (…) Beata Szydlóra úgy emlékezünk majd, mint arra az asszonyra, aki reményt nyújtott az európaiaknak, aki valóban a nemzetét szolgálta és követte elveit. Álljon követendő példaként sok-sok európai és a kontinens következő generációinak számára!”

(SVÁ)