Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Varsó tisztázottnak tartja a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek tulajdonított,  lengyel-izraeli diplomáciai csörtét kiváltó sajtóidézet ügyét – így nyilatkozott szombaton a lengyel közszolgálati rádióban Michal Dworczyk, a miniszterelnöki hivatal vezetője.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Dworczyk azon diplomáciai „csörte” kapcsán nyilatkozott, amelyet Netanjahunak csütörtökön, varsói látogatása végén tett, az izraeli sajtóban idézett szavai váltottak ki. A Jerusalem Post izraeli lap nyomán a sajtó beszámolt: Netanjahu azt mondta, hogy „a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében”.

Dworczyk a rádióinterjú során felidézte: az eset miatt péntek délelőtt bekérették a lengyel külügyminisztériumba Izrael varsói nagykövetét. Azt kérték, hogy az izraeli fél „egyértelműen fogaljon állást” Netanjahunak az izraeli sajtóban idézett kijelentése kapcsán. 

„Ennek nyomán Netanjahu miniszterelnök hivatala  egy nyilatkozatban megmagyarázta az ügyet, cáfolva a Jerusalem Post által közölt információt” – utalt Dworczyk az izraeli miniszterelnöki hivatal által péntek délután kiadott dokumentumra. „Újságíróknak nyilatkozva, Netanjahu miniszterelnök lengyelekről beszélt, nem pedig a lengyel nemzetről vagy államról” – idézi a lengyel sajtó Izrael állásfogalalását. Ebben az is áll: a sajtó Netanjahu  „félreértett kijelentését” közölte, „a ferdítést okozó újságíró majd helyesbítette ezt”.

A műsorvezető azon kérdésére, hogy a sajtóidézet által kiváltott  vita megoldódott-e, Dworczyk leszögezte: szerinte „az ügy ezzel tisztázódott”.

Az eset miatt Varsó részéről rövid időre felmerült, hogy lengyelországi helyszínt biztosítanának a visegrádi kormányfők jövő heti, eredetileg Izrael részvételével, Jeruzsálembe tervezett csúcstalálkozójának. Pénteken a varsói külügyminisztériumi sajtóértekezleten elhangzott: ez ügyben „semmilyen új döntés nem született”.

Morawiecki és Netanjahu már tavaly nyáron egy közös nyilatkozatot írt alá, méltatta a második világháború idején zsidókat mentő lengyelek magatartását, és elutasította, hogy Lengyelországot, illetve az egész lengyel nemzetet a német nácik és kollaboránsaik által elkövetett bűntettekkel vádolják.