Ukrajna még ezen a héten kiutasítja a beregszászi magyar konzult, amennyiben Budapest nem hívja vissza őt – jelentette ki Pavlo Klimkn ukrán külügyminiszter a Facebookon közzétett videoüzenetében az UNIAN ukrán hírügynökség keddi jelentése szerint.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az ukrán diplomácia vezetője leszögezte, hogy Kijev „udvariasan, de nagyon keményen és következetesen” fog cselekedni Magyarországgal szemben. 

Klimkin hangot adott azon véleményének is, hogy Oroszország a magyar útlevelek ukrán állampolgároknak Kárpátalján történt kiadása körül kialakult helyzetet felhasználja az említett terület és egész Ukrajna destabilizálására. 

A tárcavezető – mint elmondta – kifejtette érveit Magyarország külügyminiszterének arról, hogy szerinte a magyar fél megsértette a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. Ismételten hangsúlyozta azt az álláspontját, miszerint senki sem rejtheti el a hatóságok elől azt a tényt, hogy új jogokra és kötelezettségekre tett szert.

„Javasoltam Magyarország külügyminiszterének, hogy hívja haza ezt a konzult, ha pedig ez nem történik meg ezen a héten, jegyzéket küldünk a magyar félnek még ezen a héten a kiutasításáról” – fogalmazott Klimkin. 

Az ukrán tárcavezető ugyanakkor a legfontosabb dolognak azt nevezte, hogy Oroszország Kárpátalja és egész Ukrajna destabilizálására fogja kihasználni a helyzetet, ahogyan tette ezt korábban is. Emlékeztetett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székháza elleni támadásokra, hozzátéve, hogy a gyújtogatásokat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szervezte meg. 

Klimkin ezért figyelmeztetett mindenkit, hogy tartózkodjon a kárpátaljai magyarokkal szembeni támadásoktól és zaklatásoktól.

„Éppen ellenkezőleg, segítenünk kell magyar közösségünknek. Át kell vennünk a kezdeményezést, és nagyon következetesen kell cselekednünk” – hangoztatta a miniszter.