Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Részben újra megnyitotta kapuit a hívők előtt szombaton az an-Núr mecset az új-zélandi Christchurchben, ahol március 15-én egy ausztrál férfi kettős merényletben agyonlőtt összesen ötven embert.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az an-Núr mecsetet, ahol több mint negyven ember vesztette életét a terrortámadásban, a rendőrség a merénylet után biztonsági okokból, illetve a nyomozás érdekében lezárta. Szombaton az épületet visszakapta a helyi muszlim közösség, és a hívők 15 fős csoportokban térhettek be újra imádkozni a mecsetbe. Az épület homlokzatáról eltüntették a golyónyomokat, és bent újrafestették a falakat.

A Linwood mecsetet, ahol a második vérengzés történt, szintén helyreállították, de a rendőrség azt még nem közölte, hogy a hívők mikor vehetik újra használatba.

A terrortámadás sújtotta két christchurchi mecsetet továbbra is fegyveres rendőrök veszik körül, és országszerte hasonló intézkedéseket léptettek életbe a mecsetek közelében. 

Christchurchben szombaton már egyre több jele volt annak, hogy az élet kezd visszatérni a megszokott kerékvágásba: az an-Núr mecset mellett gyerekek kriketteztek, és egy korábban meghirdetett kerékpárversenyt is megtartottak a városban.

Sejk Mohamed bin Rasíd al-Maktúm, Dubaj vezetője is megköszönte Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnöknek a muszlim hívők elleni terrortámadások utáni együttérzését és támogatását. A Twitterre péntek este kitett egy fényképet a dubaji Burdzs Kalifa felhőkarcolóról, a világ legmagasabb épületéről, amelyet egy olyan fotóval világítottak meg, amin Ardern a terrortámadás után együttérzően épp átölel egy nőt.