LE JOURNAL DE L’ECONOMIE

Néhány napja a francia piacon megjelent egy könyv „Soros hálózatai Afrika meghódítására” címmel. Három szerzője: Stéphanie Erbs, Vincent Barbe és Olivier Laurent.

Fotó: MTI/Kovács Tamás, archív, szerk.

A jelek szerint a könyv roppant gyorsan fogy. Amikor rámentem az Amazon.fr oldalára és a könyvre, ott ez a figyelmeztetés volt olvasható: Siessen, mert már csak 2 példány van raktáron! Siettem. Pár másodperc múlva már csak egy példány maradt az óriáscégnek belőle. Reméljük, jön az utánnyomás…

A gazdasági lap portálja a három szerzővel hosszabb interjút készített arról, miként látják általában a spekulánst. Ebben elmondják, „Soros ideológiáját látszólagos erkölcsi legitimitása teszi oly erőteljessé. Hivatalosan a gyengéket, a szegényeket és a kisebbségeket, valamint az emberi jogokat és a demokráciát védelmezi. De ez csak a jéghegy csúcsa.”

Beszélnek egy kicsit könyvükről is és megemlítik, hogy számos polgári mozgalmat támogat Afrikában. Mint Szenegálban a Tele van a hócipőm mozgalmat. E nem kormányzati szervezeteit sokszor használja a neki nem tetsző államfők megdöntésére. A szerzők különösen nagy figyelmet fordítottak Burkina Fasóra és a Kongói Demokratikus Köztársaságra.

Soros, mondják a szerzők, állandóan átláthatóságot várnak el másoktól, míg ő a homályt kedveli. Így például bemutatják, hogy Soros miként részesítette a gyakorlatban előnyben a helyi emberek elűzését csak azért, hogy ő jobban tudja folytatni kelet-afrikai tevékenységeit.

A szerzők azt jósolják, hogy „Sorosafrika” fokozni fogja tevékenységét a fekete kontinensen.

Lovas István