Huszonkét demokrata párti amerikai törvényhozó egy levélben aggályainak adott hangot Donald Trump elnök Magyarország-politikája miatt – írta honlapján a Politico című amerikai folyóirat európai kiadása.

Fotó: MTI/EPA/David Maxwell (szerk.)

A képviselők jelezték megdöbbenésüket, miután az amerikai külügyminisztérium visszavonta a magyarországi független média támogatására szánt 700 ezer dolláros (több mint 197 millió forintos) támogatási tervét. 

A levelet – amelyben a támogatás megvonásának indoklását kérték – Wess Mitchellnek, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekben illetékes államtitkárának címezték.

A törvényhozók rámutattak, hogy „Magyarországon egyre csökken a független újságírás tere”, és a budapesti kormány közpénzekből „támogatja az orosz kabinet szócsöveinek számító Russia Today és Sputnik történeteit”.

A washingtoni külügyminisztérium 2017 novemberében jelentette be, hogy segítséget nyújtana a független, vidéki magyar hírforrásoknak, de júliusban törölte a projektet. A programot vegyes érzésekkel fogadták Budapesten, ahol 2017 végén bekérették az Egyesült Államok ügyvivőjét, miután nyilvánosan hangot adott a magyar sajtószabadságot illető aggodalmainak.

Egy amerikai külügyi szóvivő nem kívánt megjegyzést fűzni a kongresszusi tagok leveléhez.

Miközben a külügyminisztérium a múltban többször fejezte ki aggodalmát a demokrácia és a sajtószabadság állapota miatt Magyarországon és más térségbeli országokban, a Trump által kinevezett Mitchell szakított ezzel a megközelítéssel. Az elnököt republikánusok és demokraták is sokszor bírálták azért, mert nem áll ki a demokratikus értékek és a sajtószabadság mellett.

A huszonkét demokrata képviselő szerint Magyarországon komolyak a gondok, és az Egyesült Államoknak lépnie kellene.

„A kormány támadást indított a független magyarországi média ellen” – írta közleményében Marcy Kaptur, a kongresszus magyar frakcióközi csoportjának társelnöke. „A néhányak kezében összpontosuló média fegyver a szabadsággal szemben” – húzta alá Kaptur.