Az Egyesült Államok szuverenitását hangsúlyozta Donald Trump amerikai elnök az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának kedden kezdődött általános vitájában, és elutasította „a globális kormányzást, ellenőrzést és uralmat”.

Fotó: MTI/EPA/Peter Foley

Donald Trump kijelentette, hogy tiszteletben tartja minden nemzet jogát arra, hogy a saját szokásait, hitét és hagyományait kövesse. Az Egyesült Államok soha sem fogja megmondani más országoknak, hogy miként éljenek, dolgozzanak, és miben higgyenek. Cserébe elvárja, hogy más nemzetek „tartsák tiszteletben az Egyesült Államok szuverenitását” – mondta.

Trump egyebek között arról is beszélt, hogy a kormányzása kezdete óta az Egyesült Államok soha nem látott haladást ért el, „erősebb, gazdagabb és biztonságosabb” lett. Amikor a saját teljesítményét dicsérte, a világ összegyűlt vezető politikusai közül többen elnevették magukat, mások a fejüket csóválták és megint mások csak maguk elé meredtek – írták a hírügynökségek. A nevetés hallatán Trump kijelentette: „ezt nem vártam, de rendben van”.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek megköszönte a bátorságát a párbeszédért az Egyesült Államokkal, de figyelmeztetett, hogy „még sok a tennivaló”, és az amerikai szankciók érvényben maradnak az atomfegyver-mentesítés befejezéséig.

Az amerikai elnök sürgette a világot, hogy szigetelje el Iránt, az ENSZ segítségét kérte „a demokrácia helyreállításához Venezuelában”, a kőolajexportáló országokat pedig felszólította, hogy ne emeljék az árakat, és vállaljanak nagyobb részt a saját védelmükben. 

Iránt „korrupt diktatúrának” nevezte, amelynek „a vezetői káoszt, halált és rombolást hintenek szét… Nem tisztelik szomszédjaik szuverenitását”, ezért további amerikai szankciókkal számolhatnak. Közölte: Washington elő fogja segíteni egy regionális stratégiai szövetség létrehozását az öböl menti országokból, Jordániából és Egyiptomból.

Bírálta Kínát is annak kereskedelmi gyakorlata miatt, de nem említette Oroszország szíriai beavatkozását, sem az amerikai választások befolyásolási kísérletét.

Trump más témára áttérve azt követelte, hogy változtassanak a világkereskedelem rendszerén, és védelmébe vette a Kínával folytatott kereskedelmi háborút, mondván, hogy az ázsiai óriással szemben mutatkozó deficit „nem fogadható el”. „Az Egyesült Államok mindig a saját érdekeit követve fog cselekedni” – jelentette ki, és ennek megfelelően a 35 perces beszéd nagyobb részében az „Amerika az első” politikai elvvel foglalkozott.