A NowThis! nevű progresszív weboldal a Twitteren osztott meg egy videót, amelyben egy magát transzneműnek mondó punkénekes vesz részt egy kisgyermekeknek szervezett gendereseményen – olvasható a DailyWire.com honlapon.

Képernyőfotók: twitter.com/nowthisnews


Képernyőfotók: twitter.com/nowthisnews

A 37 éves Laura Jane Grace – született Thomas James Gabel – az Against Me! nevű punkbanda énekeseként lehet ismert a stílus kedvelői számára. Eleddig két – nőkkel kötött – házasságot, egy lánygyermeket és az “Ölj meg hangosan: feljegyzés a nemi diszfóriáról” című könyvet tudhatja magáénak.

Az énekes kisgyermekek előtt lépett fel a brooklyni közösségi könyvtárban.

A cikkünk alatt is megtekinthető videó a következő felirattal indul: “Ezek a gyermekek a genderidentitást vizsgálják egy transznemű rocksztár segítségével”, majd megtudhatjuk belőle, hogy “Laura Jane Grace rocksztár részt vett a brooklyni közösségi könyvtár Genderful!* elnevezésű eseményén, amely arra hivatott, hogy a gyermekeket a genderidentitásról oktassa (és arról, hogy a gender milyen képlékeny lehet)”.

A videóban ezt követően megismerkedhetünk egy “transznemű” gyermek édesanyjával, aki azt mondja: “Rendkívül erőteljes és fontos, hogy egy ilyen befogadó helyen lehetünk. A hatéves gyermekem transznemű. Nagyjából egy évvel ezelőtt váltott nemet. Két és fél és öt éves kora között fokozatosan vettem észre, hogy… mindjárt előrzékenyülök… hogy nagyon visszahúzódó és szorongó és depressziós lett”.

Ezután megtudhatjuk, hogy a Genderful! elnevezésű eseményt az If You Want It (Ha akarod) nevű non-profit szervezet hívta életre. Ők “a gender definíciójának kiterjesztését és ünneplését segítik elő a művészeteken, mesemondáson és különleges előadásokon keresztül”.

Majd ismételten feltűnik az énekes, aki a tradicionális férfi-nő felosztást “genderkódoló helyzetként” értékeli.
“A lányom… neki csak az számít, hogy tudja, szeretem és mellette állok. Úgy érzem, a gyermekek számára a gender sokkal képlékenyebb [mint a felnőttek számára]. Ez olyasvalami, ami igazából nem része a mindennapi életüknek vagy a barátaikkal való kapcsolatuknak, és ha nem kényszeríted bele őket egy, izé, genderkódoló helyzetbe, akkor végeredményben a gyerekek csak gyerekek”, fejti ki mélyenszántó gondolatait a kérdésről.

Egy másik anyuka sem rest megosztani véleményét: “Sok beszélgetésféle hangzik el azzal kapcsolatban, mi a különbség, amikor valaki egy olyan világban nő fel, ahol megmondják neki, hogy ez vagy az legyen, szembeállítva azzal, amikor csak, izé, megadjuk a lehetőséget a gyerekeknek, ahogy maguk fedezzék fel a genderüket és oda jussanak, ahová akarnak”.

Aztán érkezik még egy chicagói tanár, Jillian Miller, aki lelkendezve azt mondja: “Szerintem életmentő, hogy vannak ilyesfajta események. Nagyon remélem, hogy rá tudom venni az If You Want It csapatát, hogy eljöjjenek Chicagóba és ott is rendezzenek egyet”.

Angolul beszélő olvasóinknak kifejezetten ajánljuk, hogy nézegessék végig az említett videóra érkezett reakciókat. Érdemes.

(SVÁ)

*szójáték a gender és a wonderful, vagyis csodálatos szavak felhasználásával