Emmanuel Macron francia államfőnek a hetek óta tartó tüntetések befejezése érdekében tett ígéretei 10 milliárd euróba kerülnének az országnak, ez pedig tovább növelné a költségvetési hiányt – mondta Regős Gábor, a Századvég közgazdásza pénteken az M1 aktuális csatornán. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Hozzátette: a francia államháztartás nincs jó helyzetben, az országnak idén sikerült ugyan a GDP 3 százalékában meghatározott EU-s referenciaérték alá csökkentenie a költségvetési hiányt, de a hétfőn bejelentett intézkedések miatt a hiány várhatóan 3,2 százalékra emelkedik majd.

Regős Gábor emlékeztetett, Macron a tüntetést vezető sárgamellényesek lecsillapítására, 32 ezer forintnyi (100 eurós) minimálbér növelést ígért, továbbá visszavonta az energiaárak és az üzemanyagok jövedéki adójának januári emelését, illetve a gépjárművek műszaki vizsgálatának jövő évi szigorítását.

Az úgynevezett sárgamellényesek mozgalma november 17-én kezdődött tüntetésekkel és a közutakon épített úttorlaszokkal. A múlt szombati, immár negyedik tiltakozónapon – a nagyobb tüntetéseket szombatonként szervezik – országszerte 136 ezren vonultak utcára.