Fotó: MTI/AP, illusztráció

Az észak-belgiumi Antwerpen rendőrségén jelentkezett és tisztázta magát az a férfi, aki ellen a csütörtökön Párizsban elkövetett merénylettel összefüggésben adtak ki körözést – közölte a helyi ügyészség.

Az ügyészség megállapította, hogy a férfinak nincs köze a merénylethez.

Előzőleg a La Libre Belgique című belga napilap Mathias Fekl francia belügyminiszter bejelentésére hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a meg nem nevezett férfit a csütörtök esti támadással összefüggésben a belga hatóságok azonosították és hívták fel rá a francia rendőrség figyelmét.

Jan Jambon belga belügyminiszter szintén pénteken a VRT belga televízióban azt közölte, hogy a támadásért felelős elkövetőt, akit a merénylet közben lelőttek, francia állampolgárként azonosították a hatóságok.

Az egyelőre hivatalosan meg nem nevezett elkövető csütörtökön 21 óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra Párizsban a Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték. A belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült. A támadó automata fegyvert használt, és kifejezetten a rendőröket vette célba.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amely szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, csütörtökön késő este tudatta: “Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája” követte el a merényletet. Francia rendőrségi források csütörtök este arról beszéltek, hogy korábban már szélsőségesként azonosították a későbbi támadót, a nevét azonban ők sem közölték.

A párizsi ügyészségi hivatal tájékoztatása szerint a tettes három hozzátartozóját pénteken kihallgatásra őrizetbe vették. A hatóság közlése szerint “az ilyenkor szokásos eljárásról” van szó.

MTI