Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Több mint 60 embert vettek őrizetbe a török hatóságok pénteken az Iszlám Állam terrorszervezettel való kapcsolattartás gyanújával – jelentették állami médiumok.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az ankarai ügyészség 64 letartóztatási parancsot adott ki, 52 embert már elő is állítottak a fővárosban – írta az Anadolu állami hírügynökség, tizenkét társuk után még kutatnak.

Az észak-törökországi Samsun tartományban az Iszlám Állam tíz valószínűsített tagját – valamennyien iraki állampolgárok – vették őrizetbe – írta az Anadolu.

Törökországban 2015-ben és 2016-ban számos véres merénylet történt, amelyeknek az elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. A legutóbbi támadás 2017 elején történt, egy népszerű szórakozóhelyen 39-en haltak meg, közöttük számos külföldi.

Azóta a hatóságot rendszeresen vesznek őrizetbe valószínűsített „terroristákat”, jelentősen megerősítették a biztonsági intézkedéseket is.

Hosszú időn át Törökországon keresztül utaztak Szíriába – főként nyugati országokból – a dzsihadistákhoz csatlakozni kívánó külföldiek.

Törökország, amelyet sokáig vádoltak azzal, hogy nem lép fel kellően hatékonyan az Iszlám Állam terjeszkedése ellen, és szemet huny a szélsőségesek átutazása felett, a területén történt merényletek óta lezárta szíriai határát, számos terroristagyanús embert vett őrizetbe és utasított ki.

Ankara újabb offenzívát készül indítani az észak-szíriai kurd milíciák ellen. Törökország vállalta azt is, hogy a Donald Trump amerikai elnök által eldöntött amerikai csapatkivonás után felszámolja az Iszlám Állam maradékát Szíriában.