Kisteherautó hajtott több tucat ember közé Barcelona belvárosában, több embert megsebesítve – írja a Reuters hírügynökség.
Cikkünket frissítjük!

Fotó: MTI/AP/Manu Fernandez



Fotó: MTI/AP/Manu Fernandez

A Twitteren a barcelonai rendőrség “hatalmas balesetként” írta le a történteket. A mentőegységek azt kérik a városban tartózkodóktól, hogy ne menjenek a Placa Catalunya környékére, és kérvényezték a közeli vasúti- és metróállomások lezárását.
A belügyminisztérium mindenkit arra kér, közösségi médiumokon vegyék fel a kapcsolatot rokonaikkal és ismerőseikkel, hogy ne terheljék túl a mobiltelefon-hálózatokat.

Este 7 óra előtt hivatalosan is életbe lépett a terrorkészültség a városban.

Az El Pais című újság szerint a gázoló saját lábán menekült el a helyszínről. Róla egyelőre annyit tudni, hogy egy kék-fehér csíkos öltözéket viselő, nagyjából 170 centiméter magas férfi lehet.
 

A Sky News 18 óra után nem sokkal arról számolt be, hogy az El Periodico című újság információi szerint két fegyveres húzta meg magát egy közeli bárban, illetve lövéseket hallottak a La Boqueria piacnál is. A TV3 szerint azonban egy török étterembe rontott be két fegyveres.

Mindeközben járókelők is próbálnak segíteni a sérülteken.

Háromnegyed 8 körül érkezett a hír, hogy a kisteherautó feltételezett vezetőjét a rendőrség beszorította a Rey de Istanbul nevű bárban.
Az RTVE tíz perccel 8 óra előtt azt jelentette, hogy egy gyanusítottat letartóztattak és terroristaként kezelik.
A La Vanguardia azt állítja, egy gyanusított meghalt, miközben tűzharcba keveredett a rendőrökkel.

A TV3 arról számol be, a támadás helyszínén egy marokkói származású spanyol állampolgár útlevelét találták meg.

Watch the latest video at <a href=„//video.foxnews.com”>video.foxnews.com</a>

A Teleconca szerint az alábbi fotón látható férfi felelős a támadásért
Driss Oukabir 1989-ben született Marokkóban és Ripoll városában él. A spanyol rendőrség szerint ő bérelte a gyilkolásra használt kisteherautót Santa Perpetua de la Mogadában.
Médiainformációk szerint Facebook-oldalán nemrégiben Izrael-ellenes és palesztinbarát kiírásokat tett közzé.


Fotó: express.co.uk

Este 8 óra előtt nem sokkal két férfi egy fehér Ford Focus gépkocsiban a környéken felállított, rendőrségi ellenőrző pontok egyikébe hajtott, majd az autóból kiugorva tüzet nyitottak a rendőrökre, mielőtt elmenekültek. 
Egyelőre nem világos, ennek az esetnek köze van-e a teherautós támadáshoz.

A Sky News fél 10 előtt jelentette, hogy az Amaq hírügynökség szerint az ISIS vállalta a felelősséget a támadásért. „A barcelonai terrortámadás elkövetői az Iszlám Állam katonái, akik a szövetségi államok elleni támadásokra való felhívásra válaszul vitték véghez az akciót” – áll a nyilatkozatban.

Egy helyi képviselő szerint legalább ketten meghaltak.
A TV3 azonban hat halálos áldozatról számolt be, a Cadena Ser rádióállomás rendőrségi forrásokra hivatkozva 13 halottról beszél.
Este 7 óra után néhány perccel a katalán rendőrség a Twitteren keresztül megerősítette, hogy egy ember meghalt, 32 megsérült, ez utóbbiak közül 10 súlyosan.
Fél 9 előtt nem sokkal aztán a katalán kormány megerősítette, hogy 13 halottról és több mint 80 sebesültről tudnak.


Fotó: MTI/EPA/David Armengou

„Kiabálást hallottam, aztán egy kis csattanást, majd azt láttam, hogy szétválik a tömeg, a kisteherautó meg padlógázzal cikk-cakkban hajtott végig a Ramblas közepén és azonnal tudtam, hogy ez egy terrortámadás vagy ilyesmi” – nyilatkozta egy szemtanú a BBC-nek. – „Egyáltalán nem lassított. Csak egyenesen hajtott végig a tömegen a Ramblas közepén”.

Napvilágot látott a hír, hogy egy második kisteherautót is keresnek a támadással összefüggésben. A Sky News információja szerint ezt a járművet Vic városában – Barcelonától nagyjából 65 kilométerre – a hatóságok megtalálták.

Egy, a Fox News adásában nyilatkozó szakértő azt állította, közösségi portálok ISIS-hoz köthető csatornáin a támadást ünnepelték, ez azonban nem fogható még fel hivatalos felősségvállalásnak.

A nemzetközi telefonszám, amelyen érdeklődni lehet ismerősök vagy családtagok felől: 0034 932 142124.
A Facebook is beindított egy „bejelentkező szolgáltatást”, amelyen keresztül a Barcelonában tartózkodó felhasználók tudathatják ismerőseikkel, hogy jól vannak.

Az utóbbi hetekben turistákat fenyegető graffitik jelentek meg Barcelonában, ahová évente legalább 11 millió látogató érkezik. Egy nemrégiben napvilágot látott videón azt rögzítették, ahogy néhány kapucnit viselő személy megállít egy turistabuszt a városban, felvágják a kerekeit és a szélvédőjét összefestékezik.

demokrata.hu, reuters.com, skynews.com

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció