Az Európai Unió minden egyes tagállamának joga van kialakítani saját hagyományai alapján a jogrendszerét, a nemzeti identitások tisztelete a bizalom alapja kell legyen a közösségen belül – hangoztatta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Parlament (EP) szerdai strasbourgi ülésén.

Fotó: MTI, archív

Az Európai Unió jövőjéről folytatott plenáris vitán Mateusz Morawiecki védelmébe vette a széles körben bírált lengyel igazságügyi reformot, amelynek értelmében a legfelsőbb bíróság jelenlegi tagjainak harmadát kényszernyugdíjazzák.

A miniszterelnök az „alkotmányos pluralizmus” tiszteletben tartásának fontosságáról beszélt, és aláhúzta, hogy erre az alapszerződés is kitér. „Az unió jelszava, az +egység a sokszínűségben+ nem pusztán üres frázis” – mondta.

Figyelmeztetett: észre kell venni, hogy az európai állampolgárok egy jelentős része ellene van az integráció további elmélyítésének. „Az embereknek a szabadság a génjeikbe van kódolva. Ők akarnak dönteni a jövőjükről, a gyerekeik és a családjuk, illetve a társadalmuk jövőjéről” – közölte. Hozzátette, „az előrelépéshez erősebb demokratikus legitimációra van szükség, ezt lehet populizmusnak nevezni, de végül választ kell adni a polgárok kérdéseire”. Európa „demokratikus felvilágosodáson” megy keresztül, meg kell újítani a társadalmi szerződést, hogy ne a tagállamok kárára történjen az EU fejlődése – hangoztatta.

Morawiecki kijelentette, az EU egységes belső piaca nem fog megfelelően működni a kohézió további megerősítése nélkül. Rámutatott, az egyenlőtlenségek mérséklése beruházásnak számít, kölcsönösen előnyös, a kohéziós politika gyengítése pedig puszta populizmus.

Beszélt végül arról is, hogy a nyugati partnerországok sokszor nem értik a kelet-közép-európai valóságot, valamint kettős mércét emlegetett.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke azonban aláhúzta, hogy a lengyelek 15 évvel ezelőtt az unió által képviselt értékek és alapelvek mellett tették le a voksukat.

Az Európai Unió valójában jogközösség, ez az alapja mindennek, éppen ezért reagálni kell, ha a jogállamiságot rendszerszintű fenyegetés éri valamelyik országban, ez ugyanis a közösség egészére negatív hatással van – szögezte le.

Kiemelte: fontos a párbeszéd Brüsszel és Varsó között, és történtek is bizonyos előrelépések a vitás kérdésekben, de ez még nem elégséges, valódi változtatásokra van szükség. „Az EU soha nem fog hátat fordítani Lengyelországnak és a lengyeleknek” – mondta.

Dombrovskis emlékeztetett rá, hogy Lengyelország 86 milliárd euróval részesült a kohéziós forrásokból a jelenlegi hétéves uniós költségvetési időszakban, és ez az ország fogja kapni messze a legtöbb támogatást a következő ciklusban is.

Az ülésen résztvevő képviselők közül sokan „Jogállamiság” feliratú táblákat tettek ki az asztalukra.