Nincs sok idő a migrációs válság megoldására, mivel az elősegítette számos populista politikai erő felemelkedését, az Európai Uniónak ezért mielőbb be kell bizonyítania, hogy képes a helyzet rendezésére – figyelmeztetett az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőknek küldött szerdai levelében.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Donald Tusk arról számolt be, hogy az e heti EU-csúcs legfőbb témája a migráció lesz, s közölte, javaslatot fog tenni a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók biztonságos elhelyezésére és menedékkérelmük elbírálására Európán kívül létrehozandó központok felállítására.

Aláhúzta: bármilyen közös migrációs politikának előfeltétele az, hogy a tagállamok döntsék el, hogy ki léphet az EU területére. „Ha ezt nem sikerül elérni, az a gyengeség jele lenne, és mindenekfelett azt a benyomást keltené, hogy Európának nincs külső határa” – mutatott rá.

Mint írta, az uniós állampolgárok már régóta azt várják, hogy Európa „mutasson eltökéltséget a biztonságérzetük helyreállítása iránt, és nem azért, mert egyszer csak idegengyűlölők lettek és falakkal akarják kizárni a világ többi részét, hanem azért, mert a politikai hatóságoknak a törvény végrehajtása, illetve a terület és a határok védelme a feladata”.

Egyesek szerint a külső határok kevéssé hatékony védelme az unió vagy maga a liberális demokrácia velejárója, új politikai mozgalmak születnek, amelyek egyszerű, radikális válaszokat kínálnak a legösszetettebb kérdésekre. Egyre többen gondolják azt, hogy az illegális migrációt csak egy erőskezű, Európa-ellenes és antiliberális, autoriter tendenciákkal bíró hatalom tudja megállítani – mutatott rá az Európai Tanács elnöke.

„Amennyiben az emberek elhiszik, hogy egyedül ők kínálnak hatékony megoldásokat a migrációs válságra, akkor minden mást is el fognak nekik hinni. A tét nagy, az idő rövid” – fogalmazott.

Levelében Tusk röviden kitért az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti konfliktusokra is.

Kiemelte: hatalmas nyomás alatt vannak jelenleg a transzatlanti kapcsolatok Donald Trump amerikai elnök politikája miatt, és nem csak a kereskedelmi kérdésekben nagyok a nézeteltérések. Tusk szerint a viszony a Nyugat egységének fenntartását célzó „fáradhatatlan” uniós erőfeszítések ellenére is feszült a felek között.

„Úgy vélem, hogy miközben a legjobbakban bízunk, fel kell készülnünk a legrosszabb forgatókönyvekre” – hangsúlyozta.