Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Damaszkusz határozottan elutasítja azt, hogy autonómiát adjon a Szíria észak-keleti részén élő kurdoknak, mivel egy ilyen lépés a közel-keleti ország szétdarabolásához vezethet – szögezte le kedden Buthaina Saaban, Bassár el-Aszad szíriai elnök magas rangú tanácsadója Moszkvában, egy közel-keleti konferencián.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az Északkelet-Szíriát ellenőrző, az Egyesült Államok támogatását élvező kurdok arra törekednek, hogy megőrizzék autonómiájukat egy decentralizált Szíriában, miután az amerikai katonák kivonulnak. Ennek érdekében megállapodásra akarnak jutni Damaszkusszal, amelytől azt remélik, hogy megvédi őket egy lehetséges török offenzívától. 

Saaban mindazonáltal határozottan elutasította annak ötletét, hogy valamilyen szintű autonómiát adjanak a kurdoknak. Hangsúlyozta: Szíria olvasztótégely, és minden ember egyenlő a szíriai törvények és az alkotmány előtt. Hozzátette: a kurdok értékes és fontos része a szíriai társadalomnak.

Bassár el-Aszad az utóbbi években számos alkalommal leszögezte: Damaszkusz Szíria egész területét vissza akarja hajtani az ellenőrzése alá, és ebben nem tűr ellentmondást.

A Reuters hírügynökség szerint a Valdai Discussion Club nevű agytröszt szervezte konferencián Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes is részt vett. Saaban méltatta Oroszországot azért, hogy beavatkozott a szíriai konfliktusba, és dicsérte Moszkvát „a tények következetes kezeléséért” Szíriában. 

Aszad tanácsadója ugyanakkor bírálta Recep Tayyip Erdogan török elnököt az észak-szíriai biztonsági övezetről szóló ötletéért, mondván, hogy Ankara ki akar hasítani egy szeletet Szíriából.

Ankara a török határ mentén akar létrehozni egy biztonsági övezetet, amelyet meg akar tisztítani az amerikai támogatású Népvédelmi Egységek kurd milíciától, majd bevonulni oda, amit egyebek mellett azzal indokol, hogy a Törökországban élő szíriai menekültek megkezdhessék a hazatérést Szíriába.

Saaban a török elképzelést illegális területszerzésnek minősítette. Kijelentette: Törökországnak új ambíciója van, méghozzá más emberek földjének megszállása, Erdogan pedig az Oszmán Birodalom újjáélesztéséről álmodozik. Mindazonáltal ez nem fog megtörténni, mert a szíriaiak ott lesznek, hogy megvédjék a földjüket – tette hozzá.

Ankara Aszad-ellenes szíriai fegyvereket támogat, akik a török hadsereg támogatásával megvetették lábukat Észak-Szíriában az Azáz, Dzserablúsz és Báb város alkotta háromszögben.