Svédország további három hónappal, május 11-ig meghosszabbítja a határellenőrzéseket az illegális bevándorlók kiszűrésére – jelentette be a stockholmi kormány csütörtökön, biztonsági fenyegetésekkel indokolva a döntést.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Mikael Damberg belügyminiszter szerint a megfontolások részét képezte az is, hogy úgy ítélik meg, nem kielégítőek az Európai Unió külső határain végzett határellenőrzések.

Svédország a migrációs nyomás miatt 2015 novemberében vezetett be határellenőrzéseket, s vizsgálja az országba komphajókon és az Öresund hídon érkezők iratait. Abban az évben rekordszámú, 163 ezer menedékkérelmet nyújtottak be a skandináv államban, szinte a végsőkig terhelve a menekültközpontok és a helyi önkormányzatok befogadóképességét.     

A svéd kormány tavaly júniusban kiterjesztette a határellenőrzéseket, aminek keretében a stockholmi, a malmöi és göteborgi repülőtereken, illetve a nagyobb kikötőkben kezdték el vizsgálni az utasok útleveleit a megváltozott kockázati tényezőkre tekintettel.

Ausztria, Németország, Dánia és Norvégia – a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagjai – az utóbbi időben szintén meghosszabbították határellenőrzéseiket. 

Az Európai Bizottság többször is bírálta a határellenőrzések ismételt meghosszabbításait ezekben az országokban.