A svéd parlament házelnöke felkérte az ellenzéki svéd jobbközép koalíciót vezető Ulf Kristerssont, hogy próbáljon kormányt alakítani, miután Stefan Löfven svéd ügyvivő miniszterelnök szeptember végén elveszítette a választásokat követő bizalmi szavazást.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A szeptember 9-i parlamenti választásokon sem a baloldali blokk – a svéd Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese -, sem pedig a konzervatív Mérsékelt Párt, a Centrum Párt és a Kereszténydemokraták és Liberálisok jobbközép szövetsége nem szerzett egyedül többséget a 349 fős törvényhozásban. A Löfven vezette baloldali blokk 144 képviselői helyet szerzett, egyel többet, mint a jobbközép Szövetség. A bevándorlásellenes Svéd Demokraták 62 parlamenti mandátummal a mérleg nyelvét játsszák.

Svédországban a parlamenti választások után a törvényhozásnak kötelező bizalmi szavazást tartania a kormányfő személyéről. A kialakult helyzetben kulcsszerepe van a radikális Svéd Demokratáknak, akik a jobbközép blokkot támogatták a bizalmi szavazás során. A konzervatív, a liberális, a centrista és a kereszténydemokrata pártból álló Szövetség vezetője, Ulf Kristersson azonban eddig kizárt bármiféle kormányalakítási célú együttműködést a populistákkal.

Andreas Norlén konzervatív házelnöknek négy lehetősége van, hogy kormányképes többség alakuljon a parlamentben, s ha ez nem sikerül, új választást kell tartani. Elemzők szerint mindazonáltal az új voksolás nem változtatna érdemben az erőviszonyokon, ezért valószínűleg sikerül majd tető alá hozni valamilyen koalíciós megállapodást, bár ez hetekig is elhúzódhat.