OCCHI DELLA GUERRA

Fotó: MTI/EPA

Nemcsak Olaszország áll George Soros és Nyílt Társadalom Alapítványának célkeresztjében, kezdi cikkét a portál.Egy idő óta a spekuláns a Földközi-tenger térségében érdekhálózatot épített ki, amely összekapcsolódik dél-európai kormányokkal és számos civil szervezettel.

„Ezen országok közül egy ország csaknem elfelejtődött az alapítvány gazdasági és politikai érdekeinek nagy központjait illetően. Most viszont úgy látszik, hogy a Soros Alapítvány egyik sarokkövévé akarják tenni. Spanyolországról beszélünk”, írja a portál.

Soros spanyolországi érdekeinek megértését az ingatlanpiacok oldaláról kell kezdeni. Ez az országnak az a szektora, ahol a legnagyobb mértékű spekulációk történtek és az, amely a befektetési buborékhoz, majd annak kidurranásához vezetett – egyéb tényezők kíséretében – a 2008-as válság során. Ez érdekli Soros pénzügyi csoportját. E szektorban óriási mennyiségű a készpénz.

Soros az évek során Spanyolországban a legnagyobb hitelezővé vált, és ma is sokat fektet be nem csak épületek, de földek megvásárlásába is. A Soros-csoport csaknem százmillió eurót fektetett be a szektorban, és ez válik Spanyolország legnagyobb építkezési központjává.

A Soros-csoportnak a bankszektor is kitűnő leszállási pont lett. A spekulánsnak a Santander és a Bankia is érdekessé vált. A bankszektornak az állam által történt nagyvonalú megmentése, az intézmények újraprivatizálása optimális befektetési lehetőséget nyújtott Sorosnak.

De Soros nem szorítkozik a gazdaság területére. A politikai területekre is kiterjeszkedett. A WikiLeaks és a DC Leaks szerint Soros finanszírozta például a katalán antirasszista SOS Racisme Catalunya szervezetet is. Sokak szerint ezt azért tette, hogy befolyásolja a helyhatósági választásokat Katalóniában, elsősorban szembemenve a migránsellenes Plataforma per Catalunyával. De ugyanez történt a DiploCat szervezet esetében, amelyet Soros 2013 és 2014 között támogatott.

Az kétségtelen, hogy Spanyolország mind társadalmi, mind politikai téren az elmúlt években egyre közelebb mozdult a Nyílt Társadalom világának elképzelései felé.

Lovas István