Eddig 800 olyan fiókot és oldalt kapcsolt le a két közösségimédia-óriás, a Facebook és a Twitter, amelyek a fősodratú sajtóval szembeni híreket szolgáltatnak. A betiltásokkal a novemberi amerikai időközi választásokra készülhetnek – állítja cikksorozatában az RT.

Képernyőfotó: Facebook

A lekapcsolt oldalak között akad bal- és jobboldali is. Van köztük a jobboldali véleményeket szemléző (pl. a Right Wing News), a rendőri brutalitásokról hírt adó (Filming Cops, Policing the Police), de baloldali portál is, mint a The Anti Media. Egyetlen közös pontjuk, hogy nem a mainstream sajtó részei. A tartalmuk kétségtelenül megosztó, ennek ellenére nagy követőtábort tudhatnak (tudhattak) maguk mögött. Még az RT amerikai munkatársa, Rachel Blevins oldalát is lekapcsolták azzal az indokkal, hogy félrevezeti a felhasználókat.

A Nation In Distress (Veszélyben a nemzet) a legnagyobb betiltott oldal a maga 3,2 millió követőjével. Az ő bűnük az volt, hogy Donald Trumpot dicsőítő és a Demokrata Pártot bíráló mémeket tettek közzé. Ezt az oldalt egyelőre csak a Facebook tiltotta be, de több másikat a Facebook mellett a Twitter is lekapcsolt. Ilyen a The Free Thought Project, amely 3,1 millió követőjének olyan kényes témákban szolgált hírekkel, mint az iskolai lövöldözések, vagy az amerikai titkosszolgálati megfigyelőrendszer működése.

Míg a Facebook általában adott valamilyen indoklást (például a felhasználók félrevezetése vagy hamis fiókon keresztül történő oldalkezelés), a Twitter nem bajlódott ezzel – ők magyarázat nélkül indítottak hadjáratot a nekik nem tetsző hírek ellen.

Az RT megkérdezte az alternatív média néhány pórul járt adminisztrátorát. Matt Savoy, a The Free Thought Project vezetője azt mondta:

Olyan ez, mint egy kegyelemdöfés. A Facebookon keresztül tudtunk látogatókat vinni a weboldalunkra, és többé már nincs meg ez a lehetőség. Ezek után a még megmaradt alkalmazottainknak is menniük kell.

Dan Dicks, a The Press for Truth (Sajtó az igazságért) újságírója így nyilatkozott:

Ma nem más történik, mint mindazok elhallgattatása, akik szembemennek a status quóval. Nem számít, hogy bal- vagy jobboldali az illető.

Matt Bergman, a Punk Rock Libertarians alapítója szerint a Facebooknak saját felhasználási feltételei adnak nagy mozgásteret:

A felhasználási feltételek szövege legalább egymillió szóból állhat. Még soha senki nem olvasta el végig, és szerintem, ha be akarnák tiltani a CNN-t, megtehetnék. Ha akarják, bárkit betilthatnak.

A nem amerikai oldalak ebből a törlési hullámból egyelőre kimaradtak, a 888.hu azonban azt állítja, hogy telefonos fenyegetést kapott a törlésre vonatkozóan.